DALEKO OD VRHA: Evo kako je Podgorica plasirana na listi ,,najzelenijih” glavnih gradova Evrope - Volim Podgoricu

DALEKO OD VRHA: Evo kako je Podgorica plasirana na listi ,,najzelenijih” glavnih gradova Evrope

Centar za agrikulturu u Minhebergu napravio je listu “najzelenijih” glavnih gradova u Evropi, a Podgorica se našla na 31. mjestu.

Na listi se nalaze ukupno 42 evropska glavna grada.

Glavni grad Crne Gore se našao na posljednjem mjestu liste, kada se računaju ostali glavni gradovi bivših jugoslovenskih republika.

Prema analizi koju je radio istraživač Centra za agrikulturu u Minhebergu Filip Gartner, Sarajevo je “najzeleniji” glavni grad u Evropi.

Ljubljana se nalazi na trećem, Zagreb na 12, Priština na 20, Skoplje na 22, a Beograd na 23. mjestu.

Sa rastućim globalnim trendom migracija iz ruralnih u urbane sredine, sve važniji postaju parkovi, vrtovi, zelenilo u gradovima.

Dok život u urbanim centrima može doprinijeti lakšem zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvenoj njezi, negativna strana mogu biti povećani stres, manje otvorenog prostora, svježeg vazduha i prirode.

Istraživač Filip Gartner htio je da pronađe odgovor na pitanje koji je evropski grad “najzeleniji”. On je koristio metodu koja obrađuje satelitske snimke i uporedio je indeks vegetacije 42 glavna grada u Evropi, a analizom je obuhvaćena površina od osam kilometara od centra grada.

“Smješteno u Sarajevskoj dolini, okruženo Dinarskim Alpima i smješteno duž rijeke Miljacke, Sarajevo je jedan od manjih glavnih gradova Evrope”, piše u Gartnerovoj analizi, prenosi FoNet.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com