INTERVJU Štjefan Camaj: DPS godinama manipuliše građanima Tuzi - Volim Podgoricu

INTERVJU Štjefan Camaj: DPS godinama manipuliše građanima Tuzi

-Uprkos davnim obećanjima, u Tuzima nema ni nove zelene pijace, ni dječijeg vrtića, ni nove škole, ni povezivanja Tuzi modernom saobraćajnicom bulevarskog tipa sa Glavnim gradom, ni rekonstrukcije puta prema Matagužima, ni kvalitetnih podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje i otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda, kaže u intervjuu za “Volim Podgoricu” Štjefan Camaj, nosilac liste Demokrata na izborima u Tuzima

Kako ocjenjujete odluku lokalnog parlamenta u Tuzima da skrati mandat i da gradjani glasaju za novi saziv, svega nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora u Glavnom gradu?

Pravna hajdučija DPS-a proizvela je paradoksalnu posledicu da Tuzi, odnosno Malesija u ovom trenutku u sistemu lokalne samouprave imaju trostruki status: faktičku su i dalje gradska opština, pravno su opština u sastavu Glavnog grada, a samo u izgledu potpuno samostalna opština kada 01.09.2018.godine počne primjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Zato se izbori raspisani za 26.11. ove godine održavaju na osnovu Odluke o skraćenju mandata skupštini Gradske opštine Tuzi, na tim izborima biraju se odbornici za Skupštinu opštine u sastavu Glavnog grada, a mandat tako izabranim odbornicima biće ograničen na manje od godinu dana jer će morati da se organizuju novi izbori za Skupštinu opštine Tuzi.

Ovakvim pravnim vratolomijama nije potreban dodatni komentar jer dovoljno govore sami za sebe.

  1. Vidite li skraćenje mandata kao, kako navode neke opozicione partije, „dupli glas“ za, navodni, spas vlasti u Podgorici, ili kao, kako su obrazložili predlagači, dobijanja vremena da se Tuzi pripreme za samostalno funkcionisanje kao opstine od septembra 2018. godine.

Vidim sve to, prvenstveno, kao nepoštovanje građana Tuzi, odnosno Malesije, na koje se očigledno gleda kao na izborne brojke koje treba da pomognu DPS-u u pokušaju da sačuva vlast u Glavnom gradu. Upravo zbog tog uskogrudog cilja, DPS pravo građana Tuzi, odnosno Malesije na punopravnu opštinu odlaže, i njegovo ostvarivanje čini neizvjesnim samo zato da bi ovo područje i na proljeće naredne godine , kada se održavaju redovni lokalni izbori u Glavnom gradu, bilo u sastavu Glavnog grada, a građani Tuzi, odnosno Malesije mogli da glasaju i na tim izborima.

Ovo je drastičan primjer manipulacije sa pravom građana ovog područja na lokalnu samoupravu zarad interesa očuvanja pozicija u vlasti jednog broja funkcionera DPS-a u Glavnom gradu. Međutim, brzo će se pokazati da DPS-u neće pomoći ni ovakve nedozvoljene I nečasne DPS kombinatorike.

  1. Kako ocjenjujete rad lokalne vlasti u Tuzima u protekle četiri godine? 

Teško je govoriti o “lokalnoj vasti” kada su nadležnosti GO Tuzi izuzetno skromne, samo nešto više od nivoa mjesne zajednice. Zato je ocjena učinka lokalne vlasti u Tuzima neodvojiva od ocjene rada vlasti na nivou Glavnog grada. A ukupni učinci vlasti za potrebe građana ovog područja su izuzetno skromni. Podsjećam, iako su davno obećani, nema ni nove zelene pijace, ni dječijeg vrtića, ni nove škole, ni povezivanja Tuzi modernom saobraćajnicom bulevarskog tipa sa Glavnim gradom, ni rekonstrukcije puta prema Matagužima, ni kvalitetnih podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje i otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda.

  1. Ukoliko budete u prilici da učestvujete u vlasti, koji su prioriteti vase partije u Tuzima?

Prioriteti nove vlasti treba da budu da ovo područje što prije dobije status samostalne opštine u kojoj će se vlast organizovati po načelima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i koja će biti na usluzi svim građanima bez obzira na njihovu političku pripadnost i druge posebnosti, koja će sprovesti princip potpune profesionalizacije i depolitizacije lokalne uprave i javnih službi, koja će razvijati maksimalnu saradnju sa brojnom dijasporom sa ovog područja u funkciji razvoja ovog kraja kao pretpostavke za njihov povratak zavičaju.

Pokrenućemo projekat partnerskog ulaganja i finansiranje izgradnje fabrike za preradu viška poljoprivrednih proizvoda kroz privatno-javno partnerstvo, podsticaćemo poljoprivrednu proizvodnju sa ciljem da velika prostranstva plodnog zemljišta, bogatstvo vodenog potencijala I izuzetno pogodna klima budu adekvatno valorizovani i da kao rezultat imamo I bogate proizvođače i bogato društvo.

  1. Kakav odnos u budućnosti treba da ima opstina Tuzi sa Glavnim gradom?

Demokrate su u svom Izbornom programu obećale da će bez odlaganja raditi da područje Tuzi- Malesije što prije dobije status punopravne opštine, saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi. Kao potpuno samostalna opština Tuzi-Malesija će imati interes , koji će biti obostran da ima najviši mogući nivo saradnje sa svim opštinama u Crnoj Gori, a prirodno je, posebno sa Glavnim gradom. Saradnja treba da se razvija i unapređuje u svim oblastima društvenom života u obostranom interesu, uz međusobno uvažavanje i poštovanje zakonom utvrđenih prava i nadležnosti svake jedinice lokalne samouprave.

  1. Šta obećavate biračima ukoliko vam daju povjerenje 26. novembra?

Obećavam da ćemo učiniti sve da nova demokratska vlast u Tuzima-Malesiji bude istinski servis svih građana ovog područja kojoj će ideja vodilja biti da lokalna uprava poslove vodi sa pažnjom dobrog domaćina koji se brine da svaki građanin na području opštine bude maksimalno uvažen i ispoštovan, i sa dužnom pažnjom  uvaženi njegovi opravdani zahtjevi. Vlast mora biti do kraja pod budnim okom cjelokupne demokratske javnosti, osjetljiva na svaku opravdanu kritiku i do kraja odgovorna građanima koji su je birali.

1 komentar

  1. Hello, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com