DANAS JE SVETI NEKTARIJE: Vjerujte u čuda, jer će bolesni danas ozdraviti, ukoliko urade jednu stvar - Volim Podgoricu

DANAS JE SVETI NEKTARIJE: Vjerujte u čuda, jer će bolesni danas ozdraviti, ukoliko urade jednu stvar

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine. Živio je polovinom 19 vijeka a preminuo 1920. godine. Mole mu se posebno bolesnici koji boluju od kancera, raka i malignih bolesti.

Svi vjernici odlaze kod njegovih svetih moštiju u crkvu na ostrvu Egini, u manastire koji imaju česticu Svetog Nektarije Eginskog (dio svetih moštiju) ili se celivaju njegove ikone, pomazuje se osvećenim uljem Svetog Nektarija Eginskog i svaki dan se čita Akatist i molitva Svetom Nekatriju Eginskom za iscjeljenje.

Kada god vjernik želi da uputi snažnu molitvu za svoj problem, želju, bolest, on se čitanjem akatista obraća svetitelju da ga on zastupa kod Gospoda Boga i da svojom zaslugom na nebu koju ima, pomogne molitveniku.

22. novembra je dan Svetog Nektarija Eginskog koji se pojavio u čudima liječenja malignih bolesti raka. Na spisku bolesti čije je iscjeljenje po pravoslavnom vjerovanju pomogao su paraliza, nervna oboljenja, oboljenja bubrega, očiju i Parkinsonova bolest. Takođe su zabilježena njegova čuda u raznim nesrećama kao što su brodolomi, survavanje autobusa u provaliju, napadi ajkula, ujedi zmija i ostali. Vjernici govore da im je davao upute i u snu šta da urade da bi ozdravili.

Smatra se da je Sveti Nektarije Eginski i sam preminuo od kancera po promišlju Božijem, da bi bio pomoć i putokaz ljudima koji od toga boluju. On je preminuo od maligne bolesti da bi dobio vijenac slave Božije za svoj bogougodan život, dok je nama ljudima bolest putokaz i opomena da se okrenemo Gospodu i shvatimo volju Njegovu, koju obično ne primjećujemo baveći se svojim stvarima, problemima i životima.

Sveti Nekatrije Eginski je svetitelj za koga je zabiljženo preko 2000 čuda. O čudima svetog Nektarija Eginskog svjedočili su mnogi njegovi savremenici i sljedbenici, među kojima je bio i arhimandrit Amvrosije Fontrije.

On je napisao svečevo žitije u kojem je nabrojao neka od čuda koja su se dogodila posle njegove smrti, a kojih je, kako sam kaže, bilo toliko, da “nema papira na koji bi mogla stati”.

DANAS IZGOVORITE OVE RIJEČI ZA OZDRAVLJENJE I ČUDO:

“O, sveti Nektarije, oče bogomudri! Primi, čuvaru vjere pravoslavne, ispovjedanje usta ljudi hristoimenitih, koji se sabraše danas u hramu blagodaću Božijom koja u tebi živi. Vijest dostiže do zemlje (ruske/srpske) da se ti, veliki među Svetima ugodniče Božiji, javljaš na svim stranama sveta onima koji prizivaju ime tvoje i od raka iscjeljenje bolesnima daruješ.

Čusmo za jereja, tvoga imenjaka, Nektarija, koji hram u ime tvoje podiže, sa mukama velikim, jer od raka na grudima teško bolovaše i krv mu svaki dan iz rane isticaše i stradaše on veoma, ali djelo sveto ne ostavljaše.

A ti si, svetitelju mnogomilostivi, sa Neba iznenada sišao i pred njime se u hramu pojavio. On, pak, misleći za tebe da si sabrat i jedan od smrtnih, od tebe zatraži da se za njega pomoliš i reče: “Bolestan sam veoma, ali hoću svetu crkvu da podignem, da u njoj Svetu Liturgiju makar jednom odslužim zajedno sa parohijanima, a posle neka umrem, jer se smrti ne bojim.”

A ti si, oče, iako bestelesan bješe, suzama lice svoje orosio! I zagrlivši stradalnika, cjelivao si ga i rekao: “Ne tuguj, čado moje, jer ćeš, pošto bolešću budeš iskušan, ubrzo ozdraviti. I svi će za čudo ovo saznati.” Ovaj, pak, iscjelivši se, razumjede s kim je govorio, ali ti si tad već nevidiv postao.

O, veliki ugodniče Hristov, Nektarije! Taj hram je danas dovršen i čudesa se tvoja kao more umnožiše! Mi shvatismo da molitve pravednika treba da budu podržane našim usrđem za službu Božiju i rešenošću da za Hrista umiremo, da bismo ozdravili. Mole te, oče pravedni, bolesna čada tvoja: da se na nama ispuni volja Božija, dobra, ugodna i savršena, jer Bog neće smrti grešnika, već da se grešnik obrati i živ da bude.

Ti, pak, proroče volje Božije, isceli nas blagodatnim javljenjem svojim, da veliki bude Bog na Nebesima i na zemlji u vjekove vjekova! Amin.”

Telegraf

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com