KOVAČEVIĆ POKUŠAO DA UBIJE KUMA U CENTRU PODGORICE: Pucao na Spičanovića pa zaposlen u Upravi za nekretnine - Volim Podgoricu

KOVAČEVIĆ POKUŠAO DA UBIJE KUMA U CENTRU PODGORICE: Pucao na Spičanovića pa zaposlen u Upravi za nekretnine

U Upravi za nekretnine rade glumica i osuđeni za pokušaj ubistva.

Oni su zaposleni na osnovu ugovora o djelu, kakvih u toj Upravi ima 123.

Glumica Nina Vuković angažovana je na zahtjev vršioca dužnosti direktora te Uprave Dragana Kovačevića, a raspoređena je u njegovoj službi za odnose sa javnošću, koja zvanično ne postoji. Iz te institucije takođe nema nikakvih objava, niti informacija koje se dostavljaju medijima.

Iz tog organa “Vijestima” nijesu odgovorili na kojem je radnom mjestu angažovana Vukovićeva, već su saopštili da je “angažovana po osnovu ugovora o djelu i obavlja poslove za potrebe Uprave za nekretnine od 21. februara 2017”.

Na poziciji samostalnog savjetnika, takođe po osnovu ugovora o djelu, anažovan je i Mrđan Kovačević. Nekadašnji policijski inspektor, 2013. je osuđen za pokušaj ubistva kuma Aleksandra Spičanovića i nedozvoljeno držanje oružja, a u Upravi za nekretnine radi od aprila 2012. Kovačević je na Spičanovića pucao u oktobru 2012, u centru Podgorice.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je Kovačevićev prezimenjak i v.d. direktor Uprave namjeravao da ga imenuje za načelnika cetinjskog katastra, ali to nije sprovedeno.

“Na tu poziciju, kao v.d. načelnik nedavno je imenovan Stevan Brajušković, ali Mrđan Kovačević obavlja sve poslove po nalogu direktora Uprave.

Mrđan nije jedini osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci koji radi u ovoj Upravi. Među zaposlenima je i bliski rođak supruge Dragana Kovačevića, osuđen za krivično djelo koje ne zastarijeva”, kazao je izvor “Vijesti”.

Iz Uprave su potvrdili da je Mrđan Kovačević  angažovan po osnovu ugovora o djelu “na poziciji samostalni savjetnik.”

Uvidom u personalne dosijee, utvrđeno je da ne posjedujemo podatak da li je neko od imenovanih osuđivan na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci, s obzirom na to da takvi podaci nijesu u nadležnosti Uprave za nekretnine”, navode iz tog organa.

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, za mjesto koje pokriva Mrđan Kovačević morao je biti raspisan oglas preko Uprave za kadrove, jer se radi o “kadru ekspertskog nivoa”.

Uprava za kadrove vrši provjeru ispunjenosti uslova za rad u državnoj službi, a ima uvid i u kaznene evidencije.  Iz Uprave za kadrove su “Vijestima” nezvanično objasnili da Kovačević ne bi mogao da prođe na konkursu za poziciju samostalnog savjetnika jer bi morao da dostavi dokaz uvjerenje nadležnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak, odnosno da nije osuđivan za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Prema ranijem tumačenju Ministarstva finansija, Zakon o radu ne poznaje zasnivanje radnog odnosa na osnovu ugovora o djelu.

“Stoga institut ugovora o djelu treba primjenjivati u praksi samo u slučajevima koji su propisani Zakonom o obligacionim odnosima. Ugovor o djelu u suštini ne predstavlja odnos između poslodavca i zaposlenog, već između naručioca i izvršioca određenog posla, tako da izvršilac faktički obavlja privrednu djelatnost u vremenu predviđenom ugovorom o djelu”, navedeno je iz Ministarstva finansija.

Dragan Kovačević, koji je bio funkcioner SDP-a, sada je u Socijaldemokratama Ivana Brajovića.

Podijelio  otkaze, pa duplirao nezakonite ugovore

Nakon nalaza Upravne inspekcije u ljeto 2016. da su zaposleni mimo zakona, 67 službenika Uprave za nekretnine koji su radili po osnovu ugovora o djelu, dobilo je otkaz. Činjenica da ih je trenutno 123 znači da je vd direktora Kovačević nastavio sa ranijom praksom zapošljavanja po osnovu ugovora koji bi trebalo da bude presedan, a ne pravilo. Kovačević je 2016. situaciju pravdao tvrdnjama da je prema sistematizaciji upražnjeno 109 radnih mjesta, te da Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za raspisivanje oglasa, zbog čega službenici rade po ugovoru o djelu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com