Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država - Volim Podgoricu

Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država

Na plat­nom spi­sku Uni­ver­zi­te­ta Do­nja Go­ri­ca (UDG), ko­ji je di­je­lom u vla­sni­štvu biv­šeg cr­no­gor­skog pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, na­la­zi se i de­set biv­ših mi­ni­sta­ra iz se­dam dr­ža­va. To se mo­že vi­dje­ti u po­da­ci­ma o van­red­nim i re­dov­nim pro­fe­so­ri­ma tog pri­vat­nog uni­ver­zi­te­ta.

Kao re­dov­ni pro­fe­sor na Uni­ver­zi­te­tu Do­nja Go­ri­ca (UDG) vo­di se Ta­ki Fi­ti, biv­ši mi­ni­star fi­nan­si­ja Ma­ke­do­ni­je. Fi­ti pre­da­je na Fa­kul­te­tu za me­đu­na­rod­nu eko­no­mi­ju, fi­nan­si­je i bi­znis, ko­ji funk­ci­o­ni­še u sklo­pu Đu­ka­no­vi­će­vog pri­vat­nog uni­ver­zi­te­ta. Mi­ni­star fi­nan­si­ja Ma­ke­do­ni­je bio je od fe­bru­a­ra 1996. do no­vem­bra 1998. go­di­ne.
Na saj­tu UDG mo­že se vi­dje­ti da su sfe­re Fi­ti­je­vog na­uč­nog in­te­re­so­va­nja – eko­no­mi­ja, eko­nom­ski rast i raz­voj, dr­žav­na re­gu­la­ci­ja…

Re­dov­ni pro­fe­sor na UDG je i An­ton Gri­zold, biv­ši mi­ni­star od­bra­ne Slo­ve­ni­je. Na tu dr­žav­nič­ku funk­ci­ju iza­bran je na če­tvo­ro­go­di­šnji man­da­t 2000. go­di­ne.
– Vo­đa je is­tra­ži­vač­kih pro­je­ka­ta, od ko­jih iz­dva­ja­mo: Is­tra­ži­va­nje me­ha­ni­za­ma i in­stru­me­na­ta za spre­ča­va­nje i rje­ša­va­nje kon­fli­ka­ta u me­đu­na­rod­nim od­no­si­ma (stu­di­ja pri­mje­ra kon­flik­ta 2001. u Ma­ke­do­ni­ji) i Glo­ba­li­za­ci­ja i bez­bjed­no­sna pa­ra­dig­ma u 21 vi­je­ku. Ob­ja­vio je pre­ko 400 na­uč­nih i struč­nih čla­na­ka iz obla­sti bez­bjed­no­sti, stu­di­ja mi­ra, od­bram­be­nih stu­di­ja i rje­ša­va­nja kon­fli­ka­ta, ko­ji su ob­ja­vlje­ni u do­ma­ćim i stra­nim re­vi­ja­ma, zbor­ni­ci­ma i knji­ga­ma – pi­še u Gri­zol­do­voj bi­o­gra­fi­ji na saj­tu UDG, gdje pre­da­je na Hu­ma­ni­stič­kim stu­di­ja­ma.
Na UDG kao van­red­ni pro­fe­sor ra­di i Mu­ha­met Mu­sta­fa, ko­ji je od 1984. do 1986. go­di­ne bio mi­ni­star za raz­voj Vla­de Ko­so­va. Od ju­la 2014. do ma­ja ove go­di­ne Mu­sta­fa je bio na li­sti po­sla­ni­ka u Skup­šti­ni Ko­so­va.

– Dok­tor je eko­nom­skih na­u­ka, pro­fes­or pred­me­ta ko­ji se od­no­se na upra­vlja­nje raz­vo­jem. Post­di­plom­ske stu­di­je za­vr­šio je u Ame­ri­ci, En­gle­skoj i Bel­gi­ji – pi­še, iz­me­đu osta­log, u bi­o­gra­fi­ji Mu­sta­fe na saj­tu Skup­šti­ne Ko­so­va.
Na uni­ver­zi­te­tu Đu­ka­no­vi­ća pre­da­vač je i Zef Pre­ci, eko­nom­ski eks­pert i biv­ši mi­ni­star za jav­nu eko­no­mi­ju i pri­va­ti­za­ci­ju u Al­ba­ni­ji. Pre­ci sa­da po­kri­va i funk­ci­ju iz­vr­šnog di­rek­to­ra al­ban­skog Cen­tra za eko­nom­ska is­tra­ži­va­nja.

Na uni­ver­zi­te­tu u pod­go­rič­kom na­se­lju Do­nja Go­ri­ca pro­fe­sor je i Mi­li­voj So­lar, ko­ji je od 1987. do 1990. go­di­ne bio mi­ni­star pro­svje­te i kul­tu­re u Hr­vat­skoj.
– Ob­ja­vio je broj­ne ra­do­ve u znan­stve­nim knji­žev­nim i struč­nim ča­so­pi­si­ma, a za ras­pra­ve iz knji­žev­ne te­o­ri­je do­bio je Na­gra­du gra­da Za­gre­ba 1972. go­di­ne, te na­gra­de „Bo­ži­dar Adži­ja” 1975. i „Vla­di­mir Na­zor” 1977. go­di­ne. O nje­go­vim ra­do­vi­ma ob­ja­vlje­no je sto­ti­njak pri­ka­za i osvr­ta u knji­ga­ma, te do­ma­ćim i stra­nim ča­so­pi­si­ma i no­vi­na­ma – pi­še u bi­o­gra­fi­ji So­la­ra.
Re­dov­ni pro­fe­sor na UDG je i Be­o­gra­đa­nin Zo­ran Sto­ja­no­vić, ko­ji je bio sa­ve­zni mi­ni­star prav­de od 1993. do 1994. go­di­ne. Sto­ja­no­vić je bio i pred­sjed­nik Ko­mi­te­ta za pri­ku­plja­nje po­da­ta­ka o zlo­či­ni­ma pro­tiv čovječnosti i me­đu­na­rod­nog pra­va. Ta­ko­đe, vo­lon­ter­ski je oba­vljao funk­ci­ju potpredsjednika Skup­šti­ne Gra­da No­vog Sa­da.
Kao va­nrd­ni pro­fe­sor na UDG ra­di i biv­ši mi­ni­star po­ljo­pri­vre­de Cr­ne Go­re, Pe­tar Iva­no­vić.
Iva­no­vić ni­je je­di­ni biv­ši mi­ni­star iz Cr­ne Go­re ko­ji je na plat­nom spi­sku na uni­ver­zi­te­tu biv­šeg cr­no­gor­skog pre­mi­je­ra. Tu je i Mi­lo­rad Kat­nić, ne­ka­da­šnji mi­ni­star fi­nan­si­ja i sa­vjet­nik Đu­ka­no­vi­ća. Kat­nić je ina­če bra­ta­nić spe­ci­jal­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca (SDT) Mi­li­vo­ja Kat­ni­ća.

Na Uni­ver­zi­te­tu Do­nja Go­ri­ca ra­di i Vla­di­mir Ka­va­rić, biv­ši mi­ni­star eko­no­mi­je Cr­ne Go­re.
U dru­štvu pro­fe­so­ra, ne­ka­da vi­so­kih dr­žav­nih funk­ci­o­ne­ra, na Uni­ver­zi­te­tu Do­nja Go­ri­ca je i Igor Luk­šić, biv­ši pre­mi­jer Cr­ne Go­re i ne­ka­da­šnji mi­ni­star fi­nan­si­ja.

(Dan)

1 komentar

  1. I do consider all the ideas you have introduced for your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com