Otkup duvana počinje 25. novembra: “Cijena povećana za 15 centi po kilogramu” - Volim Podgoricu

Otkup duvana počinje 25. novembra: “Cijena povećana za 15 centi po kilogramu”

Novi duvanski kombinat i Udruženje proizvođača duvana potpisali su ugovor o otkupu ovogodišnjeg roda duvana, koji će početi od 25. novembra.

Predsjednik Udruženje proizvođača duvana Hamdija Ljujković kazao je “Vijestima” da su pregovorima uspjeli da povećaju cijenu za 15 centi po kilogramu za svaku kategoriju duvana u odnosu na cijene po kojima je ranije otkupljivao stari Duvanski kombinat.

“Prva rata za otkupljeni duvan biće u roku od 30 dana od otkupa, a druga u narednih 30 dana. Otkupna cijena za prvu kategoriju duvana sada će iznositi 1,85 eura po kilogramu, a već smo dobili subvencije od Ministarstva poljoprivrede po zasađenoj površini od hiljadu eura po hektaru. Izvršni direktora Novog duvanskog Gabriel Arveda najavio nam je za sljedeću sezonu pomoć u nabavci sjemena, kao i da će dodatno povećati otkupnu cijenu ako omasovimo proizvodnju”, kazao je Ljujković.

On je kazao da u Crnoj Gori sada ima 56 proizvođača duvana, koji proizvode od 40 do 50 tona duvana godišnje, dok je prije 12 godina bilo 550 proizvođača duvana.

“U Crnoj Gori se godišnje mogu proizvesti hiljade tona duvana. Ovu proizvodnju u Crnoj Gori upropastio je stari Duvanski kombinat, koji nam je novac za otkupljeni duvan isplaćivao i sa godinu dana zakašnjenja uz ionako niske cijene. Ovogodišnji rod duvana je izuzetno kvaliteten, jer nije bilo velikih padavina, tako da vjerujem da će sve biti prva klasa”, kazao je Ljujković.

Ovo će biti prvo  otkup  duvana u Novom duvanskom, čiji je vlasnik kompanija BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com