POKUŠALI DA PRENESU 14 RASNIH PASA: Hrvati spriječili krijumčarenje životinja iz Crne Gore - Volim Podgoricu

POKUŠALI DA PRENESU 14 RASNIH PASA: Hrvati spriječili krijumčarenje životinja iz Crne Gore

Na Graničnom prelazu Karasovići u Hrvatskoj spriječeno je je krijumčarenje 14 rasnih pasa iz Crne Gore, piše Slobodna Dalmacija.

 

Sve se odigralo, kako pišu, prošlog petka, 17. novembra oko četiri ujutro, kada su iz pravca Crne Gore zaustavljena dva vozila, BMW crnogorskih i “dačija logan” njemačkih registracija.

U BMW- u su bili vozač i suvozač za koje je utvrđeno da nemaju veze sa događajem, iako je u njihovom vozilu zatečeno pet kaveza sa devet pasa.

U “dačiji” su bila četiri kaveza sa pet pasa. Automobilom je upravljala 30-godišnja njemačka državljanka, a na mjestu suvozača bila je njena 26-godišnja zemljakinja.

Njemice su izjavile da su psi njihovi, zbog čega su Crnogorci pušteni, iako je pomalo nevjerovatno da ih policajci i carinici nijesu povezali sa švercom zbog boksova u automobilu, piše SD.

Prva policijska i carinska kontrola pokazali su da su psi raznih rasa.

Njemice se terete za krivična djela izbjegavanje carinskog nadzora i falsifikovanje službenih isprava, odnosno falsifikovanje 14 psećih pasoša.

Za to je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Slobodna Dalmacija saznaje da su Njemice falsifikovale pseće pasoše zbog toga što je Crna Gora navodno jedina država u regionu iz koje je zabranjen uvoz pasa zbog opasnosti od bjesnila.

Krajnje odredište pasa nije poznato, ali nije isključeno da su životinje kroz Hrvatsku samo trebale proći na putu prema Italiji i Austriji.

Njemice su zadržane u pritvoru, a psi su, kako pišu, zbrinuti i vraćeni u Crnu Goru.

SD piše da se šverc pasa smatra unosnim poslom, te da već postoje dvije rute za prevoz kućnih ljubimaca sa pedigreom, prva preko Crne Gore, a druga preko Albanije.

“Ovdje bi se moglo raditi o ukradenim psima, jer se svi psi sa pedigreom redovno prodaju po oglasima. Vjerovatno je po srijedi mafija, koja se bavi preprodajom životinja”, rekao je međunarodni kinološki sudija iz Splita Ante Udovičić.

On je dodao da bjesnilo kao prepreka uvozu pasa ne stoji, jer posljednjih šest godina nije bilo slučajeva zaraze.
SD piše da se, prema ranijim istraživanjima, u Hrvatskoj godišnje proda više od 12.000 pasa odgajanih za vlastite potrebe, a da na tržište izađe samo 95 pasa koji se uzgajaju za prodaju, što je nerealna brojka.

Slobodna Dalmacija

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com