PREMIJER MARKOVIĆ: Najbolji dani za CG tek predstoje! - Volim Podgoricu

PREMIJER MARKOVIĆ: Najbolji dani za CG tek predstoje!

-Dosadašnji rezultati Vlade daju za pravo da vjerujemo da se mnogo brže možemo primaći životnom standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. Stoga ostajem u uvjerenju da razloga za optimizam ima jer je zasnovan na rezultatima, te da najbolji dani za Crnu Goru tek predstoje, rekao je crnogorski premijer Duško Marković u izjavi za časopis “Pogled”, uoči godišnjice rada Vlade, na čijem čelu je od kraja novembra prošle godine.

Marković je u razgovoru za časopis Inženjerske komore govorio o rezultatima rada Vlade u prvoj godini mandata.

“Izazovi sa kojima se suočava Crna Gora nijesu vezani za mandat jedne Vlade, već je to dio šireg procesa koji je tokom proteklih godina otvorio i podstakao našu ekonomiju, a poseban zamah taj proces zadobio je nakon obnove državne nezavisnosti. On je imao i periode stagnacije, ali i drugih izazova koji gotovo po pravilu prate zemlje u razvoju. Vlada koju vodim, oslonjena na već ostvarenim strateškim političkim prioritetima, za prehodnih 11 mjeseci u potpunosti se posvetila dinamiziranju ekonomskog rasta, koji će podjednako obuhvatiti svaki region Crne Gore, ali i sve segmente društva”, ocijenio je Marković.

Premijer je kazao da je Vlada u kratkom roku uspjela da stvori preduslove za dalji rast zaposlenosti, olakša i pruži priliku za ravnomjeran razvoj i da vrati povjerenje u crnogorsku ekonomiju.

Marković je naglasio da se napori izvršne vlasti u prethodnih 11 mjeseci oslikavaju kroz ekonomiju baziranu na makroekonomskoj i fiskalnoj održivosti i izgradnju okruženja koje promoviše investicije i stvara nove vrijednosti.

“Reforme sa kojima nastavljamo odnose se na povećanje fiskalne discipline: unapređenje poslovnog ambijenta, sprovođenje strukturnih reformi u oblasti javne uprave, obrazovanja, zdravstva, tržišta rada i socijalne politike. Ovaj pristup baziran je na principima makroekonomske i fiskalne stabilnosti. Upravo ta stabilnost i održivost pretočena je u realni ekonomski rast”, poručio je Marković, ocjenjujući da su nesporni ekonomski rezultati Vlade, koji su interes svih građana.

Predsjednik Vlade je ponovio da je stopa rasta domaće ekonomije u drugom kvartalu 2017. godine iznosila 5,1 odsto, navodeći da je to najviša stopa u zemlji od 2008. godine i jedna od najviših stopa rasta u Evropi.

“Istovremeno, prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine, crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2%, što je takođe među najboljim u Evropi. Navedeni rezultati premašuju projekcije rasta iz zvaničnih dokumenata Vlade za ovu godinu i ponosni smo na ostvareni uspjeh”, dodao je Marković.

Premijer Marković je rekao da je Vlada značajne reforme uspješno sprovela u dijelu fiskalne konsolidacije i smanjenja budžetskog deficita, usvajanjem fiskalne strategije do 2020.

Mjere konsolidacije, naglasio je Marković, doprinijele su rastu javnih prihoda, koji su u prvoj polovini ove godine veći (u odnosu na isti period prethodne godine) za 58,2 miliona eura ili 8,2%, dok su u odnosu na planirane veći za 7,5 miliona eura.

“Značajan uticaj na rast prihoda imalo je i Vladino opredjeljenje za kontrolisani reprogram poreskog duga, koji je u velikoj mjeri relaksirao privredu, a kojim su u prvoj polovini godine naplaćena značajana sredstva. Efekti Vladine politike osjetili su se i na rashodnoj strani. Javna potrošnja u prvoj polovini ove godine izvršena je na nivou od 873 miliona eura, i u odnosu na plan niža je za oko 50 miliona eura ili 5,4%. Snizili smo tekuće rashode, ali rashodna strana posebno oslikava razvojnu komponentu naših politika, i u njoj se prikazuje značajno povećana kapitalna potrošnja koja je u poređenju sa prethodnom godinom veća za 85 odsto”, precizirao je Marković.

Marković je rekao da posvećenost Vlade utvrđenim prioritetima potvrđuje i to što su crnogorski reformski napredak prepoznale eminentne institucije za ocjenu kreditnog rejtinga, odnosno sama međunarodna ekonomska zajednica.

“Tako su dvije prestižne agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s i Standard and Poor, potvrdile B1 kreditni rejting Crne Gore, dok je kao rezultat sistemskih reformi dugoročni izgled promijenjen iz negativnog u stabilan”, istakao je Marković.

On je kazao da je ostvarena snažna investiciona aktivnost u svim prioritetnim oblastima: turizmu, energetici, prerađivačkoj industrij i i poljoprivredi, a posebno u saobraćajnoj infrastrukturi koja je preduslov razvoja svih ostalih sektora.

“Svaka Vlada i svaki premijer žele za svoju državu da urade velike stvari. Sasvim iskreno hoću da saopštim da smo u izboru da li da se bavimo ‘velikim stvarima’, ili da se posvetimo i onim manjim, operativnim, pa i dnevnim – izabrali ove druge. Vjerujem da ćemo tako biti u prilici da razvijamo Crnu Goru i život njenih građana učinimo boljim”, poruka je predsjednika Vlade.

(Pogled)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com