Sa simptomima sličnim gripu prijavljeno 15 pacijenata - Volim Podgoricu

Sa simptomima sličnim gripu prijavljeno 15 pacijenata

Tokom prošle sedmice sa simptomima nalik gripu Institutu za javno zdravlje prijavljeno je 15 pacijenata, dva manje u odnosu na sedmicu ranije. Iz te zdravstvene ustanove je saopšteno da u ovoj sezoni nadzora nad gripom laboratorijskim putem još nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa.

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u periodu od 13. do 19. novembra prijavljeno 15 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 2,4/100000 stanovnika. Laboratorijskim putem u ovoj sezoni nadzora nad gripom još nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa”, saopštili su iz Instituta.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u periodu od 6. do 12. novembra je i dalje niskog intenziteta sa registrovanom sporadičnom ili lokalnom aktivnošću gripa u 22 zemlje, od njih 43 koje su poslale podatke.

Iz Instituta su još jednom napomenuli da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučili da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno dvije, tri sedmice nakon vakcinacije”, saopšteno je iz Instituta.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u crnogorskim domovima zdravlja sprovodi se već šest sedmica i imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom periodu dinamika njenog sprovođenja je, kažu u IJZ, najbolja u proteklih nekoliko sezona.

Dnevne novine

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com