Izrađen Projektni zadatak za izradu Studije revizije spomenika prirode hrasta medunca u Podgorici - Volim Podgoricu

Izrađen Projektni zadatak za izradu Studije revizije spomenika prirode hrasta medunca u Podgorici

Glavni grad je uradio Projektni zadatak za izradu Studije revizije spomenika prirode hrasta medunca u Podgorici, kako bi se definisale mjere očuvanja ove vrste. U narednom periodu se očekuje izrada Studije, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine.

Hrast medunac predstavlja submediteransku, kserotermnu, vrstu, koja raste od obala Mediterana duboko u kontinent i rasprostire se od Zapadne Evrope do zapadne Azije. Optimalno područje rasta ove vrste je submediteran, koji se karakteriše suvim i vrućim ljetima i hladnim zimama sa malo kiše.

Quercus pubescens je listopadno drvo ili žbun, visine do 20 m, debljine do 2 metra, koje može dostići starost od više stotina godina. Raste pojedinačno ili razrijeđeno u područjima devastiranih hrastovih šuma, u hrastovim šikarama, u svijetlim hrastovim i drugim termofilnim i suvim šumama. Tlo na kojem uspijeva je uglavnom plitko i suvo, a ukoliko raste duboko, što se ne dešava često, može dostići značajne dimenzije. Raste uglavnom na manjim nadmorskim visinama.

Rješenjem o zaštiti objekata prirode hrast medunac stavljen je pod zaštitu 1968. godine, u kategoriji spomenik prirode.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com