PODGORICA: Prvi Rom lučonoša u CG, upisao Gimnaziju “Slobodan Škerović” - Volim Podgoricu

PODGORICA: Prvi Rom lučonoša u CG, upisao Gimnaziju “Slobodan Škerović”

 Da se upornost kad tad isplati živi svjedok je 18-godišnji Mustafa Krasnić, koji je prvi Rom lučonoša u Crnoj Gori.

Svojim kontinuiranim radom i znanjem u podgoričkoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin” završio je osnovno obrazovanje nanizavši samo petice u dnevnicima, a o svom nimalo lakom životnom putu kojeg je pratilo teško uklapanje u sredinu Mustafa priča za CdM.

“Rođen sam u Njemačkoj 1999. godine u malom gradu Tibingen. Moja porodica je morala da se vrati u Crnu Goru, a tada sam sa devet godina počeo da pohađam prvi razred u Osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin“. Jezik sam jedva savladao kako bih mogao da ispratim nastavu”, započinje priču Mustafa za naš portal.

Zbog kasnijeg upisivanja u prvi razred osnovne škole Mustafa je, uz saglasnost škole i Ministarstva prosvjete, završio vanredno kako bi mogao da upiše srednju školu na vrijeme.

“Osnovnu školu sam završio sa odličnim uspjehom. Tokom cijelog školovanja sam bio odličan i na kraju sam dobio diplomu Luča. Bio sam neizmjerno srećan što sam “probio led“ jer sam prvi Rom koji je Lučonoša. Bio sam prvo ponosan na sebe i imao sam osjećaj da sam nešto uspio u životu sa mnogo truda i discipline, ali sam uvijek znao da bez podrške mojih roditelja i škole “Božidar Vuković Podgoričanin” nikada ne bih uspio”, dodaje Mustafa.

Ističe da mu je uprava osnovne škole u kojoj je učio često izlazila u susret tokom školovanja.

“Nabavljali su mi svake godine komplete knjiga, a imali su i razumijevanja zbog moje jezičke barijere. Toliko su se brinuli o meni i tako su me svi dobro savjetovali da sam imao osjećaj da su mi porodica”, hvali se naš sagovornik.

Nakon toga upisuje Gimnaziju “Slobodan Škerović” u Podgorici. Mustafa je sada ponosni gimnazijalac i srednjoškolac.

“Prvu godinu sam završio sa vrlodobrim uspjehom. Najteže mi idu matematika i hemija, možda zato što te predmete ne volim baš, ali radim na tome da budem bolji. Dobijam besplatne časove matematike od Nataše Vlahović koja radi u Zavodu za školstvo i od profesora Božidara koji predaje matematiku u gimnaziji, ali mi nije predmetni nastavnik. Oboje su divni ljudi”, kaže Mustafa.

Ipak, kao i mnogi njegovi vršnjaci po dolasku u novu sredinu suočio se sa brojnim preprekama, a jedna od njih su predrasude njegovih vršnjaka koje imaju prema Romima.

“Na početku je većina mog odjeljenja držala distancu osim jedan momak koji mi je sada najbolji drug. To nije potrajalo dugo pa su me ostali iz odjeljenja prihvatili, čak smo se družili. Sada u drugom razredu se svi iz odjeljenja znamo pa se i družimo. Postoje još izuzeci iz drugih odjeljenja, ali za njih ne marim mnogo”, iskren je Mustafa.

Romi da ne rade samo u gradskoj čistoći

Na pitanje na koji način treba što više integrisati Rome u našem društvu, Mustafa kaže da je najbolje rješenje da se Romi što više zaposle, a ne samo u gradskoj čistoći.

“Zaposleno lice nema potrebu da ide da prosi, da krade i sakuplja sekundarne sirovine. Uz to bi ti Romi koji bi se zaposlili kasnije učili svoju djecu da uče da bi imali bolji posao jer će im se podići svijest o radu. Nažalost, naša država je nerazvijena, što znači da je čak visoko obrazovanom čovjeku teško da se zaposli, a kamoli da se zaposle svi Romi”, smatra naš sagovornik.

Njegova poruka svim Romima je da se obrazuju i da ne odustaju od obrazovanja.

“To se sve češće dešava, a najčešće sa Romkinjama. Romi obično imaju težak život pun brige o tome kako će sjutra da zarade malo para da bi kupovali nešto da jedu, pa često odustaju od obrazovanja kako bi radili. Radite na svom obrazovanju, ako ne zbog posla, onda za vas i za romsku zajednicu, kako bi i Romi bili cijenjeni”, poručuje ambiciozni Mustafa.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com