Popović odlučuje o Javnom servisu - Volim Podgoricu

Popović odlučuje o Javnom servisu

Skupština Crne Gore danas će najvjerovatnije glasati o razrješenju reditelja Nikole Vukčevića sa mjesta člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG), a još se ne zna kako će se u odnosu na tu tačku opredijeliti poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović čiji je glas ključan.

On je “Vijestima” juče kazao da će donijeti odluku nakon što čuje obrazloženje Administrativnog odbora, koji je to ranije predložio Skupštini.

“Kada vidim obrazloženi predlog Administrativnog odbora za razrješenje Vukčevića donijeću odluku, snažno vodeći računa o autonomiji Javnog servisa”, kazao je “Vijestima” Popović.

Administrativni odbor ranije je utvrdio da je Vukčević prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru i Zakon o sprečavanju korupcije, jer je, primivši honorar za režiranje dokumentarnog filma, ostvario interes u nezavisnoj produkcijskoj kući.

Vukčević je tada kazao da smatra da nije prekršio zakon, jer je produkcijska kuća samo registrovana za proizvodnju TV programa, dok se bavi samo proizvodnjom filmova i serija.

Poslanik Genci Nimambegu (FORCA) ranije je saopštio da će glasati protiv razrješenje Vukčevića, jer smatra da, usljed nedostatka jasnih dokaza da je prekršio zakon, time ruši autonomiju Javnog servisa.
Ukoliko Popović glasa protiv razrješenja Vukčevića, Skupština neće imati dovoljan broj glasova da prihvati predlog Administrativnog odbora, a crnogorski reditelj će ostati da sjedi u Savjetu RTCG.

Time bi Demokratsku partiju socijalista (DPS) onemogućili da vrati uticaj nad Javnim servisom, koji izvještava uravnoteženije i profesionalnije nakon što je izabran sadašnji urednički tim.
Predsjednik danilovgradskog  odbora LP Radoje Rade  Perović pozvao je ranije  Popovića  da u parlamentu ne  glasa za smjenu Vukčevića.

Američka ambasada i Evropska komisija ranije su poručile da RTCG mora ostati van uticaja svih političkih partija.

Ivan Mitrović je ranije podnio ostavku u Savjetu RTCG, nakon što je ASK utvrdila da je prekršio Zakon o sukobu interesa jer je njegov sin zaposlen u RTCG.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com