Podgorica film festival od 5. do 9. decembra - Volim Podgoricu

Podgorica film festival od 5. do 9. decembra

Podgorica film festival, prvi u okviru programa DEUS-a, biće održan od 5. do 9. decembra. Projekcije filmova biće organizovane u dva programska segmenta u KIC-u „Budo Tomović“ i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

U dva programska segmenta, dnevnom i večernjem, publika će imati priliku da prisustvuje projekcijama naslova regionalne i svjetske produkcije, od kojih se većina ne može naći na redovnom bioskopskom repertoaru.

Organizatorka festivala Sara Radović kazala je da će program svakog dana paralelno počinjati u 16 časova kada će se u novoj sali Dodesta, u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom prikazati četiri bloka kratkih filmova, nagrađivanih na recentnim svjetskim festivalima. Naglasila je da se saradnja sa EFA-om nastavlja i ove godine, te da je festival prvi put u saradnji sa Crnogorskom kinotekom postao i dio EFA mreže, u okviru organizacije prvog Young Audience Award dana, što je Glavni grad približilo evropskim okvirima, i svrstalo u dio EFA mreže.

Program se nastavlja od 18 časova, kada ćemo u okviru dokumentarnih filmova prikazati premijere aktuelnih naslova poput “Mr Gay Syria”, reditelja Ayse Topraka i “69 minutes od 86 days” norveškog reditelja Egil Haaskjold Larsena.

Radović je dodala da će Crnogorska kinoteka ce u okviru programa retrospektive, povodom desetogodišnjice smrti jednog od najuticajnijih ličnosti u svijetu filma u drugoj polovini XX vijela – Michelangela Antonionia, prikazati pet njegovih naslova.

Program retrospective će otvoriti filmom “Blow up”, 5. decembra, u 18 časova na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, što će ujedno biti i uvod u zvaničnu ceremoniju otvaranja Festivala. Program će se nastaviti svakog dana od 16 časova u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović.

Radović je navela da će se u okviru glavnog programa, kao i do sada, prikazati naslovi koje publika nije imala priliku da pogleda u okviru redovnog bioskopskog repertoara. Glavni program će se svakog dana prikazati u   terminima od 20 časova i 22 časa na Velikoj sceni KIC-a, dok će od 18 časova biti prikazani filmovi u saradnji sa EOF platformom – najvećom platformom za promociju i distribuciju debitantskih filmova, koji do sada imaju bogat festivalski zivot.

“Festival ćemo otvoriti filmom “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jusić koji je ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oskar. Velika nam je čast da najavimo premijeru filma “Mnoštvo i manjina”, istaknutog autora Gorana Markovića, koji će nakon Festivala autorskog filma prvi put biti prikazan u Crnoj gori na našem Festivalu. Goran Marković će biti jedan od gostiju Festivala, i predstaviće film crnogorskoj publici 6. decembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 časova. U okviru pratećeg sadrzaja biće organizovan i muzički program na kojem će publika imati priliku da čuje domaće mlade autore kao i muzičke grupe iz regiona, pa će nakon zvanične ceremonije otvaranja u Etno Jazz Clubu Sejdefa nastupiti muzički sastav Justin’s Johnson iz Hrvatske, dok će Festival zatvoriti crnogorska grupa Freedom”, navode organozatori.

Direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović istakao je da je najveći dio filmova iz programa imao svoj život na najvećim svjetskim festivalima i da na Podgorica film festival dolaze sa već izgrađenim renomeom.

On je istakao da je Glavni grad imao tu jednu preveliku prazninu u smislu da nije imao festival dugometražnog igranog filma, što nije išlo u prilog cijeloj kinematografskoj zajednici.

To se sa ovim festivalom postepeno mijenja, i on već postaje prepoznat od onih ljudi koji bi to trebalo da podrže, kao što je ove godine Filmski centar. Glavni grad već postaje naš stabilan partner i vjerujemo da ćemo tu saradnju dijeliti unutar mogućnosti koje grad ima. Mi smo zahvalni na svakoj vrsti pomoći koju dobijemo i ono što želim da kažem, s obzirom na to da smo mi jedan ne tako veliki prostor, da smo mi upućeni na saradnju u stvaranju novog kvalitetnog programskog sadržaja.

Organizatori festivala su NVO Avvantura Montenegro, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com