PODGORICA: Za odlazak iz Komanskog mosta spremno 12 štićenika - Volim Podgoricu

PODGORICA: Za odlazak iz Komanskog mosta spremno 12 štićenika

Za odlazak iz Komanskog mosta spremno je 12 štićenika, kazao je direktor te institucije Vaselj Dušaj.

On je naveo da je tražio pomoć od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Glavnog grada Podgorica da se otvori kuća podrške u otvorenoj zajednici u koju bi odmah bilo smješteno šest lica.

“Tih šest lica bi moglo odmah da ode. Takođe, naša je procjena da ukupno 12 lica može da ode iz Komanskog mosta, jer je procjena da oni mogu funkcionisati u zajednici. Mi bismo naravno brinuli o njima i kada izađu iz Komanskog mosta u otvorene kuće, jer je njima oduzeta poslovna sposobnost. Ipak mi smatramo da oni treba da izađu u društvo, jer su došli do tog stadijuma socijalizacije da mogu živjeti u društvu, a ne u zatvorenoj instituciji” kazao je Dušaj za “Dan”.U Komanskom mostu, kaže on,  trenutno živi 113 štićenika, od kojih najmlađi ima 19, a najstariji 76 godina.

“Od 2013. nemamo djece u instituciji, jer je cilj bio da se mališani izmjeste u društvo. Mi imamo korisnike sa umjerenom, težom i najtežom mentalnom retardacijom. Svima je oduzeta poslovna sposobnost od nadležnog suda i mi ne ulazimo u tumačenje sudova, koji su rekli da oni nijesu sposobni da se brinu o sebi. Ipak ima lica sa umjerenim stanjima koja mogu biti izmještena iz same ustanove. Zbog toga mi i nudimo svu našu pomoć kada oni izađu u otvorene kuće, jer bi imali nadzor i lica koja brinu o njima. Oni bi bili van kapije ove ustanove, što je velika stvar za njih, ali i za nas kao društvo. Transformacijom je predviđeno da se do kraja 2018. smanji broj korisnika i da ih ne bude preko 100, zato radimo sve da one koji su u umjerenim stanjima uključimo u društvo”,  kaže Dušaj.

Ističe da skoro svakog dana u Komanskom mostu dobijaju zahtjeve za smještaj lica.

“Te zahtjeve podnose centri za socijalni rad, i oni donose rješenja za smještaj. Mi na našim komisijama raspravljamo o tim predlozima, ali ipak ne dovodimo u pitanje odluke stručnih službi. Ipak, smatramo da je greota i veliki grijeh da ovdje boravi neko ko realno nije za boravak u Komanskom mostu”,  navodi on.

Dušaj kaže da u Komanskom mostu ima lica koja su tu od otvaranja ustanove. Takav je slučaj sa pet korisnika, koji su cijeli život proveli u Komanskom mostu ili u drugim institucijama.

Ističe da su u poslednjih sedam godina znatno unaprijedili kadrovsku strukturu u Komanskom mostu.

Osvojili osam medalja

Socijalni radnik u Komanskom mostu Boro Đurović kaže da su štićenici te ustanove na nedavnoj specijalnoj olimpijadi u Sarajevu osvojili osam medalja.

“To je veliki uspjeh i za njih i za nas. Nastojaćemo da u skorijoj budućnosti organizujemo sličan događaj kod nas”,  navodi Đurović.

Proslavili 41 godinu postojanja

U Komanskom mostu juče je organizovana proslava 41 godine postojanja te ustanove.

Zavod Komanski most je počeo sa radom 1976. godine, kao ustanova za djecu i omladinu sa umjerenim, težim i teškim smetnjama u intelektualnom razvoju. Postepeno se broj djece u Zavodu smanjivao, tako da je prerastao u ustanovu za zbrinjavanje odraslih osoba sa ozbiljnim ograničenjima u socijalnom funkcionisanju zbog mentalnih teškoća ili drugih kombinovanih smetnji u razvoju. Odlukom o organizovanju javne ustanove za smještaj lica sa posebnim potrebama, od 2. februara 2006. godine Zavod Komanski most je organizovan kao javna ustanova za smještaj lica sa mentalnom ometenošću.

Djelatnost Zavoda, saglasno poslovima utvrđenim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti i odlukom o organizovanju javne ustanove za smještaj lica sa posebnim potrebama, obuhvata zbrinjavanje, vaspitanje i obrazovanje, radno-okupaciono angažovanje i zdravstvenu zaštitu. Tokom ljetnjeg perioda, određeni broj korisnika boravi u porodicama na planini, uz saglasnost organa starateljstva. 0 boravku ovih korisnika sačinjavaju se ugovori kojima se preciziraju prava i interesi korisnika.

DAN

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com