Svaki četvrti brak u Crnoj Gori se okonča razvodom - Volim Podgoricu

Svaki četvrti brak u Crnoj Gori se okonča razvodom

Bračna zajednica u Crnoj Gori posljednjih godina je na ozbiljnom ispitu. Podaci Monsata za prošlu i prvi dio ove godine pokazuju da se svaki četvrti brak završi razvodom. Psiholog Radmila Stupar Đurišić vjeruje da novo vrijeme donosi i drugačije trendove i životne stilove, što dovodi i do drugačijeg shvatanja braka.

“Prekidi i sve češći razvodi brakova jesu posljedica jednog modernog stava i modernom poimanju svijeta koji nas okružuje. A on se ogleda u individualnosti, u sposobnosti samostalnog funkcionisanja na dnevnom nivou“, kaže Stupar Đurišić.

Najviše brakova okonča se u prve četiri godine, a razlog za to je nesposobnost prilagođavanja, naročito ako se brak sklapa u već zrelijoj dobi.

„Kada imate 35-40 godina, mnogo ste manje spremni da se prosto promijenite i adaptirate da budete u službi nekog, ako ste do tridesete godine nekako bili u službi sami sebi“, dodaje Stupar Đurišić.

Statistika pokazuje i da najveći broj razvedenih brakova čine bračne zajednice sa djecom, čak 62 odsto. To navodi na zaključak da dijete najčešće nije razlog za ostanak u braku, ako su partneri nezadovoljni.

„To je velika zabluda koju ljudi misle da će im dijete sačuvati brak. Brak čuva tolerancija, razumijevanje, adaptacija na novonastale situacije, prihvatanje različitosti, a to u današnje vrijeme nije baš osobina savremenog čovjeka“, ističe Stupar Đurišić.

Prosječan crnogorski brak traje jedanaest i po godina. Žene se najčešće razvode sa 37 godina, a muškarci sa 41.

 (Vijesti)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com