Sjednica SO Budva na ivici skandala, nema jedinstva ni opozicije ni vlasti - Volim Podgoricu

Sjednica SO Budva na ivici skandala, nema jedinstva ni opozicije ni vlasti

Predsjednik Skupštine opštine Budva Đorđije Vujović nije smijenjen sa te funkcije, jer je za njegovo razrješenje glasalo 15 odbornika opozicije. Nakon burne, na momente i na ivici incidenta četvoročasovne skupštinske rasprave, uslijedilo je glasanja po prozivci. U Sali je bilo 32 od ukupno 33 odbornika, a za smjenu Vujovića morala je da glasa kvalifikovana većina odnosno njih 17.

Rezultata je bio neriješen – 15 glasova za smjenu, a 15 protiv, dok su dva odbornika jedna iz vladajuće koalicije – nezavinsni odbornik Stevan Džaković i odbornica opozcione SD Milena Raičković bili uzdržani.

Sjednica je praktično ogolila trenutnu političku situaciju u metropoli turizma – pokazala ne samo očigledno nejedinstvo vladajuće kolicije (Demokrate, DF, SNP, DEMOS, URA, SDP, LP i nezavisni odbornik), koje je podgrijano i izostankom sa sjednice odbornika SNP Gorana Pejovića, nego i nejedinstvo opozicije, jer je opoziciona SD ostala uzdržana.

Džaković je inače i prilikom izbora Vujovića, prije deset mjeseci bio uzdržan. A glasanju je prethodila rasprava koja se, kao što se i očekivalo, najviše vodila upravo oko polaganja cvijeća Vujovića na Vidovdan na spomen kosturnicu u manastiru Podmaine, što je bio samo jedan od razloga koji je opoziciona Crnogorska u svojoj inicijativi za smjenu navela.

Šefica odborničkog kluba Crnogorske Anđela Ivanović je kazala da je ta stranka incirala smjenu Vujovića jer je narušio ugled Skupštine opštine stavljajući je pod kontrolu izvršne vlasti.

„Za nepoštovanje i zloupotrebu Statuta, a postoji osnovana sumnja da je kršen zakon u radu skupštinske službe, podnijeto je šest tužbi Upravnom sudu. Izvršna vlast je ozbiljno miješa u zakondodavnu, a dogovori koje smo postigli sa Vujovićem nijesu ispoštovani. Narušio je ugled SO i polaganjem vijenaca na grob pripadnicima Ravnogorskog pokreta bez prethodne konsultacije. Trebalo je da se formira delegacija koja bi položila vijenac nevinim žrtvama. Ugled funkcije je narušio jer je bio zvijezda društvenih mreža koristeći službeni automobil u privatnie svrhe. Posebno je problematična i njegova izjava da su odbornici kupljeni“, navela je između ostalog Ivanović uz naglasak da je potrebno prevazići podjele.

Dragan Purko Ivančević iz Crnogorske je ocijenio da je Vujović napravio nekoliko ozbiljnih faulova i da nema više njihov legimitet.

„Svi sugrađani koji su nepravedno stradali treba da počivaju tamo gdje im je mjesto i na njihovim grobovima treba da bude vječni mir i spokoj. I ne treba naše nepravedno stradale sugrađane da stavljamo u funkciju dnevne politike. Ne smije biti ideološke zloupotrebe žrtava bilo sa jedne ili druge strane. Mi o svim žrtvama govorimo sa najvećim pijetetom. Ova zemlja je izgrađena iz pepela na tekovinama antifašizma“, kazao je Ivančević i dodao da ne može da se pređe preko uvrede Vujovića , koji je sve odbornike koji nijesu došli na jednu od minulih sjednica nazvao kupljenim.

Šef lokalanog parlamenta Đorđije Vujović odbacio je navode Crnogorske za njegovu smjenu.

„U pitanju je malicizona namjera da me predstavite nedostojnim vršenje funkcije i nanosite političku štetu“, kazao je Vujović taksativno navodeći kako je radio u skladu sa Statutom i Poslovnikom SO.

Navodi da je izvršna vlast stavila zakonodavnu pod kontrolu, Vujović je ocijenio netačnim.

„To da sam bio zvijezda društvenih mreža, je bilo zbog aktivnosti nekih bivših lokalnih funkcionera, koji su sada prošlost“, kazao je on.

Pošto nije dobio dokaze da je prekršio Poslovnik i Statut što mogu biti jedini razlozi za smjenu predsjednika SO, Vujović je istakao da preostaje jedina zamjerka da je unizio parlament time što je položio vijenac na grob nevino stradalim.

„Nazivati ove žrtve Ravnogorcima, slugama okupatorima je grijeh. Zar je moguće da je neko sada, poslije 70 godina, osporava njihov grob. U pitanju su stradali, koji su otišli čista srca i duše. Mnogi građani su uznemireni za ovo što se sada radi. Mene su lično zvali rodbina i starosjedioci. Moramo prekinuti ovakvu polemiku koja je nedostojna žrtava. Moramo da prevaziđemo sve neljudske porive, ideološke i bratske podjele. Da se ljudski dostojno odnosimo prema svim nevidno stradalima“, kazao je Vujović.

Na njegovu izjavu reagovao je Ivnačević je kazao da samo ovakvo izlaganje Vujovića, koje na grub način uznemira javnost, izokreće činjenice izaziva podjele i sa ovoliko populizma je dovoljan razlog da podnese ostavku.

Iako ga je Vujović pokušao da prekine i oduzme mu riječ, Ivančević je kazao Vujoviću da mu to služi na čast i da nije dostojan funkcije koju obavlja.

„Sada mi je posebno krivo što smo vam ikada dali povjerenje da vodite parlament“ poručio je Ivančević.

Ali sukob na relaciji Vujović – Ivančević nastavljen je i na momente bio na ivici skandala.

Nakon što je šef Crnogorske pokušao da izađe za govornicu, što mu je onemogućio predsjednik SO, navodeći da nema pravo po Poslovniku. Ivančević je ipak počeo da govori. Vujović mu je izrekao opomenu i optužio ga da se nasilnički ponaša.

Ivančević je, kako je jkazao, bio iziritiran istupima nekoliko opštinskih funkcionera, koji su se javljali za govornicom i kako je naveo „držali istorijske časove“ i na taj način izvrtali pravi razlog inicijative za smjenu Vujovića.

Vujović je odgovorio da što se tiče polaganja vijenca na grob u manastiru Podlastva „savjest mu je mirna“

Navodeći da je Vujović časno i korektno obavljao svoju funkciju, gradonačelnik Dragan Krapović apelovao je na stišavanje tenzija i da se priča o podjelama stavi ad akta i odmah krene sa glasanjem.

„Morate da razlite Ivančeviću kada definišete ovakve incijative, jer moram da konstatujem da ste neodmjereno ušli u ovako nešto. Mogli ste umjesto Vujovića, da kao sagovornika imate nekog goreg, koji je mogao mnogo žustrije, maliciznije da zloupotrebljava cijelu situaciju. Nema mjesta ovdje populizamu. Moramo da zadržimo prisebnost. Samim takvim istupom, ne našom krivicom, došli smo do toga da se ovo ispolitizuje, a to nikome nije cilj. Moja molba da se ovo stavi ad akta i da se glasa, jer ovo je probudilo duhove“, ocijenio je Krapović.

Uz ocjenu da je na sceni prekrajanje političke volje građana, potpredsjednik Opštine Mihailo Đurović (SDP) kazao je da treba da se pošalje poruka pomirenja.

„Ova država nakon uvođenja višepartijskog sistema i ljudi u njoj bili akteri forsiranih podjela u funkciji političkog prebrojanavanja. Da smo u međuvremenu, nakon nezavisnosti, kreirali određene tekovine, da smo jedina republika bivše Jugoslavije u kojoj nije bilo rata, da danas 2017. uprkos svim ekonomskim i socijalim teškoćama, tragati za nacionalnim pomiranjem“, kazao je Đurović i savjetovao da se ubuduće cvijeće ne polaže na Vidovdan.

Potpredsjednik Opštine Veselin Marković (SNP) kazao je da treba da je vrijeme da se ratovi završe.

„Negdje da svoju ideološku i političku emociju spustimo ispod onoga što je osnovni ljudski moral. Nije mi prijatno da uz neku himnu, jer nemam uzbuđenje za zadnje dvije strofe, polažem cvijeće na grobove stradalima, ali imam poštovanje. Predlažem da povučete inicijativu i da podnesete drugu i na nivou javnosti ovu priču o polaganju cvijeća stavimo ad akta“, poručio je Marković.

Navodeći da Socijaldemokrate nijesu birale Vujoviće, te da ga neće smjenjivati, odbornica Milena Raičković (SD) navela je da ta neće podržati inicijativu, za smjenu jer je Vujović polaganjem vijenca unizio parlament.

„Vraćajući se u prošlost mi ne činimo ništa da se razlike pomire. Ukoliko bi naš glas za smjenu Vujović bio odlučujući, onda bi u tom slučaju podržali tu smjenu, ne zbog polaganja vijenaca, nego što nijesmo zadovoljni radom“, navela je Raičković.

Marko Vuković (DPS) je kazao da Vujović mora biti smijenjen jer ne poštuje Poslovnik, zloupotrijebio je položaj, a podnijeto je nekoliko tužbi za koje se očekuju sudske presude.

„Nekoliko puta sazvao je takozvane populističke sjednice po hitnom postupku. Podredili ste se vladajućoj koliciji i slušate i gledate kako će vam ko kliminuti glavom da reagujete. Mi ne govorimo o podjelama na partizane i četnike, već o zloupotrebama “, kazao je Vuković.

Mladen Mikijelj (DF) je ocijenio da po starom principu DPS na vjekovnim podjelima, želi skrenuti tema sa uspješnog vođenja grada.

„Nadam se da da ova incijativa nije imala cilj da se skrene pažnje sa krađe od desetine miliona eura, pustošenja Budve od strane bivše vlasti. Danas se u Budvi više ne krad ne kasne plate, povećane su prihodi, smanjeni dug, neko to ne želi da se čujue, već se ponovo govori o podjelama. E neće vam to poći za rukom. Zato svi koji su potpisali ovaj zahtjev treba da se izvinu našim graađanima, jer Vujović je položio vijenac na grobove nevino stradalim 80 naših sugrađana, Budvana, Paštrovića, Grbljana i Mainjana, među kojima je bilo i djece“, kazao je između ostalog Mikijelj.

Snežana Kuč (DPS) poručila je DF-u da ne brani Budvane, Grbljane, Paštroviće i Manjane od DPS.

„Ovo je početak kraja koalicije na vlasti. Dovodite građene Budve u zabludu. Gotovo 40 odsto građane Budve je dalo povjerenje DPS. Nama, odbornicima, niko se nije izvinio kada su nas nazvali OKG . Niko od nas nije član OKG dok ga sud ne poroglasi takvim. Zato prestanite da nas vrijeđate . Poštujte dostojanstvo odbornika. Nemojte nas vrijeđati, jer ako nastavite, obratićemo se nadležnim državjim organima da nas zaštiti“, kazala je Kuč i prozvala nezavinsnog odbrnika Stevana Džakovića da li stoji iza svojih ranije iznijetih stavova o predsjedniku Vujoviću.

Gojko Ljubanović (DPS) kazao je da inicijativu za smjenu Vujovića nije potpisoa jer ju je podnijela partija koja nije njegova, lai to ne znači da je neće podržati.

„Ova incijativa je dobra da se bar malo promijenio odnos prema nama iz opozcije u vođenju sjednica Skupštine. Vujovića redovno na svakoj sjednici krši Poslovnik, i on i njegovi saradnici. Sa njim se ne slažem, jer nije ispoštovao statutatnu i poslovničku odredbu da da mandate u odbornima i DPS koja ima trećunu odborničkog saziva“, istakao je on.

Prema njegovim riječima, “o jadu bi ga zabavili” njegovi u partiji da glasa protiv smjene Vujovića.

Obraćajući se Vujoviću i Krapoviću, nezavinsi odbornik Stevan Džaković je kazao da su rezultatima prekjučerašnjih lokalnih izbora izgubili argumente za svoju odbranu.

On je naveo brojne razloge zbog kojih je Vujović treba sam da podnese opstavku.

„Nisam saglasan da se ovako vrši vlast. Prigrabila je kadrove iz DPS. Budva nije primjer demokratizacije vlasti. Ali je neuporedivo bolja dod bivše vlasti. Nikada nisam bio spiker, ni čitao što mi drugi napišu. Smatram da niko od nas ne radi onoliko koliko treba da radi u ovom poslu, polazeći od mene. Najviše sam sa još dva odbornika u prošlom sazivu doprinio da se smijeni vlast u Budvi. To što se sada vlast u Budvi kiti da niko ne krade, je diskutabilno. Ja mislim da se ovdje uvijek krade, ako ne pare, ono mali poslovi…“, naveo je Džaković.

Džaković je zamjenrio Vujoviću što je položio vijenac u ime svih odbornika i na taj način se deklariše.

Zamjerio je i Krapoviću što je bio na Cetinju za vrijeme lokalnih izbora, ako je stupanjem na dužnost predsjednika Opštine zamrzao svoju političku funkciju.

Obraćajući se Džakoviću, gradonačelnik Krapović je kazao da on nije iznad drugih i da ima pravo dijeliti moralne lekcije.

„Svi rade, svi i griješe. Bio sam na Cetinju, nisam uradio ništa nedolično, ništa u sukobu sa zakonom. Partijsku funkciju na nivou grada jesam zamrznuo, ali nisam zamrznuo svoj politički angažman , kao pojedinac.

Ističući da je licemjerno od DPS da se poziva na Zakon, Đorđe Zenović odbornik Demokrata je kazao da oni neće glasati za sjenu Vujovića, navodeći da iako je kršio Poslovnik to je radio zbog opozicije.

Dragana Vujović (DEMOS) kazala je da njena partija neće podržati predlog za smjenu, jer je Poslovnik prekršen isključivo zbog ustupaka opozciji.

„ Nije tačno da je zakonodavna vlast stavljena pod izvršnu, već se savršeno dopunjavaju. Vujović je položio vijenac nevinim žtrtvama, koji su bili građani Crne Gore“,istakla je Vujović.

Ističući da je Crnogorska, nakon što je shvatila da je napravila politički gaf, kada je kao glavni razlog smjene Vujovića navela polaganje vijenca , Valentina Tadić (PzP) je kazala da je sada iznenađuje kako je ta stranka promijenili svoj rječnik, pa od „ pripadnika Ravnogorskog pokreta postale su nevine žrtve“.

Džaković: Vujoviću čestitam ti što nisi podlegao pritisku Mandića

Nezavinsi odbornik Stevan Džaković je čestitao predsjdniku parlamenta Đorđiju Vujoviću što nije podlegao pritisku šefa svoje partije Andrije Mandića da se na svečanoj sjednici na svira himna Crne Gore.

Vujović kazao je da su mnogi od svečane sjednice očekivali senzaciju – hoće ili neće biti himne, ko će ustati, ko sjedjeti, koliko će biti strofa ….

„ Onog mometa kada sam izabran sa predsjednika SO, imam prava i obaveze, a to su da poštujem simbole ove države . Dok kod sam na funkciju, ja ću se tako ponašati“, kazao je Vujović.

Odbornik SNP izostao

Da ne postoji jedinstvo u vladajućoj koaliciji i današenjem zasijedanju je ponovo bilo jasno , kada, praktično ključnoj sjednici lokalnog parlamenta, na kojoj se odlučivalo o smjeni predsjdnik SO, i time eventulno raspisivanju novih izbora, nije se pojavio odbornik SNP Goran Pejović.

Pejović je kazao „Vijestima“ da je nije prisuszfvovao zbog obaveza, jer sjednica SO nije bila datumski dogovorena na kolegijumu.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao ej da mu nije poznato zbog čega je odsustvovao odbornik Pejović, jer je na kolegijumu bilo saglasje da će svi glasati protiv inicijative za smjenu Vujovića.

Iako prisustvo Pejovića, nije bilo presudno, u smislu da je za smjenu Vujovića trebalo 17 glasova, ipak, odsustvo bilo koga odbornika iz vladajuće koalicije, ponovo ukazuje da ni poslije godinu, koliko upravljaju Budvom, nijesu jedinstveni.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com