Na auto- put od početka godine potrošeno 147, 9 miliona eura - Volim Podgoricu

Na auto- put od početka godine potrošeno 147, 9 miliona eura

Radovi vrijedni 147,9 miliona eura izvedeni su na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od početka godine, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta, pokazuju posljednji podaci Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U ovom resoru očekuju da im do kraja godine kineska kompanija CRBC ispostavi još jedan zahtjev za isplatu sredstava, vrijedan 35 miliona eura, čime će planirani ovogodišnji budžet za radove na auto-putu biti stoprocentno realizovan.

“Od početka godine pa do kraja oktobra izvedeno je i plaćeno radova u vrijednosti 127.193.281 eura. U obradi je i 14 situacija na iznos od 20.713.009 eura, što znači da je u ovoj godini izvedeno-plaćeno radova u iznosu od 147.906.291 eura ili 81,89 odsto planiranog budžeta za ovu godinu”, navodi se u podacima u koje su Dnevne novine imale uvid.

Izdato ukupno 26 dozvola

Za realizaciju izgradnje dionice Smokovac-Mateševo do sada je izdato ukupno 26 građevinskih dozvola, od čega 17 za izvođenje građevinskih radova, a devet za radove na odlagalištima viška materijala iz iskopa.

“Glavni radovi se odvijaju na 95 odsto trase. Od ukupno 16 tunela radovi na iskopu, primarnoj podgradi i sekundarnoj oblozi se izvode na 15 tunela. Zaključno sa polovinom novembra, izvršen je iskop tunela i primarna podgrada u dužini većoj od 21 kilometar, što je više od 60 odsto ukupne dužine iskopa svih tunela”, dodaje se u podacima Ministarstva.

Radovi na potpunom probijanju završeni su na dva tunela Jabučki krš i Klopot i jedne cijevi tunela Vilac. Do kraja ove godine očekuje se i proboj tunela Mrke i druge cijevi tunela Vilac.

Na samoj trasi auto-puta, bez priključnih rampi, petlji i nadvožnjaka, planirana je gradnja 20 mostova, ukupne dužine 6.122 kilometara.

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača. U ovom trenutku su završeni radovi na betonirani u svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

Do sada je izvedeno oko 20 odsto radova na otvorenoj trasi, 30 odsto na usjecima, 25 odsto na nasipima i 15 odsto radova na potpornim zidovima.

Domaćih radnika 1.221

Podaci Ministarstva pokazuju da je do sada izdato 97 saglasnosti za angažovanje podizvođača od kojih je 80 kompanija iz Crne Gore. Na auto-putu je trenutno zaposlen 3.191 radnik, od čega domaćih 1.221.

Predlogom Zakona o budžetu za 2018, koji je u skupštinskoj proceduri, Vlada je planirala da u narednoj godini za gradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac-Mateševo izdvoji 210 miliona eura. Od toga će se 190 miliona obezbijediti zaduživanjem kod kineske Exim banke, emisijom obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, zaključenjem bilateralnih aranžmana ili izdavanjem državnih zapisa do visine neophodne za implementaciju ovog projekta.

Radovi u brojkama

  • 17 dozvola izdato je za izvođenje građevinskih radova, a devet za odlaganje viška materijala
  • 20 mostova biće izgrađeno na prioritetnoj dionici auto- puta, a trenutno se izvode radovi na njih 11
  • 37 odsto radova na svim mostovima do sada je završeno
  • 60 odsto ukupne dužine iskopa svih tunela je probijeno
  • Glavni radovi se odvijaju na 95 odsto trase. Radovi na potpunom probijanju završeni su na dva tunela.

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com