Home / NOVOSTI / Hronika / SA SINOM I ZETOM DILOVAO KOKAIN: Crnogorci mjesečno dobijali dva miliona eura

SA SINOM I ZETOM DILOVAO KOKAIN: Crnogorci mjesečno dobijali dva miliona eura

Grupa Radoslava Cvijovića Cvike (63) je, prema podacima iz istrage, od prodaje 50 kilograma kokaina u zapadnoj Evropi mjesečno dobijala čak dva miliona eura, saznaje “Blic”.Kako je “Blic” pisao, poslije višemjesečne akcije koju je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal vodilo uz pomoć BIA i kolega iz Češke, ovaj Nikšićanin, njegov sin, zet i saradnici uhapšeni su 9. novembra 2017. u Novom Sadu i Pragu gdje su zatečeni kako transportuju 8,4 kilograma kokaina.

 Kokain je dopreman iz Južne Amerike u Holandiju, gdje su ga pripadnici grupe preuzimali u količinama od nekoliko kilograma. Odvozili su ga u Njemačku u Ulm gdje je živio Slavko Pavlov, zet prvoosumnjičenog Cvijovića.

Kako saznaje Blic, iz Ulma su kokain razvozili dalje po narudžbama drugih dilera, uglavnom po Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj.

Prvobitno su bili usmjereni ka Italiji, ali su to promijenili u posljednja dva mjeseca prije hapšenja i kokain su odvozili samo ka centralnoj Evropi, jer je između ostalog tamo skuplji. Kilogram kokaina na italijanskom tržištu košta oko 27.000 eura zbog brojnih tamošnjih luka gdje direktno stiže iz Južne Amerike, dok je u Češkoj 40.000 eura.

Grupa je praćena više mjeseci, a srpsko tužilaštvo je kao dokaze prikupilo presretnute razgovore pripadnika grupe. Tako je utvrđeno da je Pavlov vozio svoj „porše panameru“ sa skrivenim bunkerom za kokain diljem Evrope. Bili su organizovani tako da jedan automobil kao izvidnica ide ispred vozila kojim su prenosili kokain.

U akciju hapšenja se krenulo 9. novembra u 13 sati u Pragu gdje su privedeni Branislav Cvijović, sin prvooptuženog, kao i Josip Capik i Branislav Bikić.

Stariji Cvijović i njegov zet Pavlov uhapšeni su nešto kasnije u Novom Sadu u porodičnoj kući Cvijovića. Osim 8,4 kilograma kokaina i “panamere”, tada su zaplijenjeni i “mercedes”, “audi”, kao i 110.000 eura.

Ime starijeg Cvijovića se u izvještajima bezbjednosnih službi u bivšoj SFRJ visoko kotiralo posljednjih decenija i stajalo je uz neka od najpoznatijih imena kriminala na Balkanu. U operativnim podacima se navodilo da je blizak vrhu crnogorske mafije, te da je povezan sa međunarodnim krijumčarenjem droge i da je veze sa južnoameričkim kartelima ostvario posredstvom drugova iz mladosti.

Bunker u skupocjenom automobilu teniskog trenera

Slavko Pavlov, zet Radoslava Cvijovića, bio je poznati teniski trener, ali je osumnjičen da je učestvovao u transportu kokaina tako što ga je prevozio u posebno sagrađenom bunkeru u njegovom skupocjenom automobilu “porše panamera”. Nedavno su srpski forenzičari u tom automobilu, kod mjenjača, pronašli bunker, a u njemu tragove kokaina. U bunker može da stane oko četiri kilograma kokaina.

Moguće izručenje Češkoj

Radoslav Cvijović ima crnogorsko državljanstvo tako da nema zakonskih prepreka da ga Srbija izruči Češkoj ukoliko ga ta država zatraži. U Češkoj su propisane kazne za kriminalno organizovanje i trgovinu drogom veće nego u Srbiji, a u praksi češki sudovi izriču znatno veće kazne.

Kako “Blic” saznaje, Cvijović je mjesecima prije hapšenja pokušavao da dobije srpsko državljanstvo, ali bez uspjeha.

(Blic)

Check Also

Ubistvo 15-mjesečne bebe u Podgorici: Odloženo suđenje Šišiću i Jovanović

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *