60.000 EURA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE: Kreditno otvaranje 12 novih radnih mjesta - Volim Podgoricu

60.000 EURA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE: Kreditno otvaranje 12 novih radnih mjesta

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje, na jučerašnjoj sjednici, donio je odluku o odobravanju devet zahtjeva za kredit iz Inoviranog programa za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori. Opredijeljeno je 60.000 eura. Ovim sredstvima omogućeno je otvaranje 12 novih radnih mjesta.

Saglasno Programu Vlade, od 31. jula 2008. godine, Zavod za zapošljavanje, kroz program državne podrške i pomoći realizuje “Inovirani program za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori” sa akcentom na sjeverni region i ugrožene kategorije stanovništva.

U periodu od 25.9.2017. godine do 24.11.2017. godine, regionalnim komisijama Zavoda pristigli su zahtjevi za kredite od nezaposlenih iz Nikšića, Podgorice, Bara, Pljevalja, Žabljaka.

Biznis ideje su iz oblasti poljoprivrede, za povećanje stočnog fonda, otvaranje farmi ćurki i koka nosilja, proizvodnje keramike i bilja, zatim iz komunalnih usluga, popravke auta, mašinskobravarska radionica, proizvodnja peciva…

Inače, u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja Zavod još od 1999. godine sprovodi Program za stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva. Ovim programom dodjeljuju se kreditna sredstva pod povoljnijim uslovima od tržišnih i stimuliše razvoj malih i srednjih preduzeća, čime se utiče na smanjenje nezaposlenosti i stvaranje ekonomski povoljnijeg ambijenta.

Po novozaposlenom radniku odobrava se do 5.000 eura. Maksimalan iznos kredita je 15.000 eura, za tri radna mjesta. Grejs period je godinu, a rok povraćaja sredstava tri godine, u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa je tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za projekte iz razvijenih sredina.

U ranijem periodu budžet Zavoda za ovu namjenu iznosio je godišnje i po nekoliko miliona eura. Posljednjih nekoliko godina sveden je na 200.000 eura na godisnjem nivou.

Za narednu godinu očekuje se veći iznos sredstava na poziciji kreditnog otvaranja novih radnih mjesta.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com