Početna » NOVOSTI » Društvo » Od gripa oboljelo osam pacijenata

Od gripa oboljelo osam pacijenata

Iz Instituta za javno zdravlja saogaiteno je da je u toku 47. nadzorne sedmice 2017. godine (period od 20.11 do 26.11.2017.g.) prijavljeno osam osoba sa simptomima nalik gripu (IJŠ), što predstavlja incidenciju od 1,3/100.000 stanovnža.

ONi podsjećaju da se vakcinacija protiv sezonskog gripa za sezonu 2017/2018. u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi već sedam sedmica.

“Imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom vremenskom periodu, dinamika njenog sprovođenja je najbolja u proteklih nekoliko sezona. Laboratorijskim putem u ovoj sezoni nadzora nad gripom još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa. Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECCC), aktivnost gripa širom evropskog regiona je i dalje niskog intenziteta. Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se vakcinišu sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno do sedam dana nakon vakcinacije”, piše u saopštenju.

DAN

Check Also

Prijavljeno 20 osoba sa simptomima nalik gripu

Laboratorijskim putem u ovoj sezoni nadzora nad gripom još nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom ...

Sa simptomima sličnim gripu prijavljeno 17 pacijenata

Tokom prošle sedmice sa simptomima nalik gripu Institutu za javno zdravlje prijavljeno je 17 pacijenata. ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *