Početna » NOVOSTI » Društvo » Od gripa oboljelo osam pacijenata

Od gripa oboljelo osam pacijenata

Iz Instituta za javno zdravlja saogaiteno je da je u toku 47. nadzorne sedmice 2017. godine (period od 20.11 do 26.11.2017.g.) prijavljeno osam osoba sa simptomima nalik gripu (IJŠ), što predstavlja incidenciju od 1,3/100.000 stanovnža.

ONi podsjećaju da se vakcinacija protiv sezonskog gripa za sezonu 2017/2018. u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi već sedam sedmica.

“Imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom vremenskom periodu, dinamika njenog sprovođenja je najbolja u proteklih nekoliko sezona. Laboratorijskim putem u ovoj sezoni nadzora nad gripom još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa. Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECCC), aktivnost gripa širom evropskog regiona je i dalje niskog intenziteta. Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se vakcinišu sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno do sedam dana nakon vakcinacije”, piše u saopštenju.

DAN

Check Also

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE UPOZORIO: Gripom zaraženo 527 pacijenata

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u toku prošle sedmice registrovano je 527 osoba sa ...

Od gripa oboljele 203 osobe

U to­ku pe­te nad­zor­ne sed­mi­ce 2018. go­di­ne (pe­ri­od od 29.1. do 4.2), u Cen­tru za ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *