Od gripa oboljelo osam pacijenata - Volim Podgoricu

Od gripa oboljelo osam pacijenata

Iz Instituta za javno zdravlja saogaiteno je da je u toku 47. nadzorne sedmice 2017. godine (period od 20.11 do 26.11.2017.g.) prijavljeno osam osoba sa simptomima nalik gripu (IJŠ), što predstavlja incidenciju od 1,3/100.000 stanovnža.

ONi podsjećaju da se vakcinacija protiv sezonskog gripa za sezonu 2017/2018. u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi već sedam sedmica.

“Imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom vremenskom periodu, dinamika njenog sprovođenja je najbolja u proteklih nekoliko sezona. Laboratorijskim putem u ovoj sezoni nadzora nad gripom još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa. Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECCC), aktivnost gripa širom evropskog regiona je i dalje niskog intenziteta. Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se vakcinišu sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno do sedam dana nakon vakcinacije”, piše u saopštenju.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com