PODGORICA: Za obilaznicu 15 miliona eura - Volim Podgoricu

PODGORICA: Za obilaznicu 15 miliona eura

Vlada je na jučerašnjoj, 52. sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila informaciju o kreditnom zaduženju Glavnog grada Podgorice u iznosu od 15 miliona eura kod Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Erste banke AD Podgorica, za izgradnju jugozapadne obilaznice.

Investicija će biti realizovana u 2018. i 2019. godini, a njena ukupna vrijednost iznosi 21.726.653,76 eura. Od toga će Glavni grad finansirati oko 17 miliona eura, a Vlada 4,5 miliona.

U skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, a imajući u vidu višestruke pozitivne uticaje koje bi realizacija tog kapitalnog projekta imala na poboljšanje standarda i kvaliteta uslova života u glavnom gradu, Vlada je dala saglasnost na zaduženje.

Razvojni projekat

Izgradnja jugozapadne obilaznice predstavlja najznačajniji kapitalni projekat, kako sa finansijskog, tako i sa razvojnog aspekta. Obuhvata izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, sa četiri saobraćajne trake, nadvožnjaka i novog mosta preko Morače, kojom će biti povezane petrovačka i cetinjska magistrala od kružnog toka na petrovačkoj magistrali, kod Distributivno-logističkog centra „Voli“, do salona namještaja „Grand“ u Donjoj Gorici.

Saobraćajni prsten

Uz jugozapadnu obilaznicu, Glavni grad, u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj, realizuje i projekat izgradnje bulevara kroz Donju Goricu, vrijedan oko deset miliona eura, čime će biti izgrađen saobraćajni prsten oko Podgorice.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice već je predala Upravi za nekretnine na ovjeru elaborate o eksproprijaciji, tako da se očekuje da će kroz aktivnosti katastra uskoro biti pripremljen i imovinski preduslovi za realizaciju ovog projekta. Prema utvrđenoj dinamici realizacije ovog posla, naredni korak je raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova, tako da bi u narednih nekoliko mjeseci trebalo da budu stvoreni uslovi za početak radova.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com