ČOBANIN na Durmitoru ili ČISTAČ WC-a u Njemačkoj? Šta bi izabrali i ko bolje prolazi? (FOTO) - Volim Podgoricu

ČOBANIN na Durmitoru ili ČISTAČ WC-a u Njemačkoj? Šta bi izabrali i ko bolje prolazi? (FOTO)

Čobanin na Durmitoru za 600 eura ili čistač WC-a u Njemačkoj za platu od 1.200 eura? Koji posao biste izabrali i zbog čega?

Ovako bi glasila crnogorska verzija dileme kojom se bavio Ivan iz Srbije, a prenijeli srpski portali, i ostao u nevjerici zbog rezultata lažnih oglasa koje je postavio. Svi su htjeli u Njemačku da čiste klozete!

Tekst “Ko čisti klozete po Beču” i informacija da su to Mara, Jovanka, Nataša, izazvao je nevjerovatnu čitanost i žestoku polemiku. Ali svađa oko čišćenja germanskih klozeta nije prva ni na internetu ni u kafani. Slična se odigrala nedavno kada je Ivan Jovanović istraživanja radi postavio dva oglasa tražeći čobanina i čistača WC-a u Njemačkoj. U čobane niko neće, a vojska zainteresovanih javila se za higijeničare.

– Prije izvjesnog vremena iz radoznalosti dah dva oglasa da vidim šta će se desiti. Oglas 1: Potrebni radnici za rad na čišćenju javnih WC prostorija u Njemačkoj sa platom od 1.200 evra. Oglas 2: Potreban čoban (može i bez iskustva) radi čuvanja stada na Zlatiboru sa svim troškovima plaćenim i mjesečnom zaradom od 70.000 dinara. Na oglas 2 niko se nije javio, dok na oglas 1 ne prestaje da mi zvoni telefon, pa se pitam da li je moguće da nam je ljepše čistiti njemačka g…. nego živjeti zdravo na našoj planini? Uz to, priznaćete da 70.000 dinara nije malo, rijetko ko ovdje to ima, al’ eto taki smo narod – piše Jovanović na svom Fejsbuk profilu.

Foto: Telegraf
A onda slijedi rasprava nevjerovatnih razmjera i germanski klozeti postaju tema broj jedan. Marko Kličković piše da bi prije čistio izmet “Švabama nego kod našeg seljaka radio”. “Znam kako je. Kod seljaka nisi radnik već rob. Kao da si u logoru”. Branimir Popov cinično dodaje da je greška u drugom oglasu.

UMJESTO ČOBANINA MENADŽER OVACA

“Trebalo je da umjesto čobanin stoji menadžer ovaca, pa da onda izmjeriš zainteresovanost”. Milenko Zlatić je pobjednik u cinizmu.

– Tuđe-slađe – zaključuje Zlatić.

Ima mišljenja da ljudi radije biraju smrad njemačkih nužnika nego vazduh Zlatibora jer “prijavljen, osiguran, za 15 godina imaće 800 evra penzije. Tu je razlika”, piše Bobić Josipović. Iz Slovenije se javlja Dragutin koji kaže da se čišćenje WC-a bira zbog perspektive budućih generacija.

Foto: Telegraf
– Ako čuvaš ovce bilo gdje u Srbiji to ti i nije baš neki perspektivan posao za buduće generacije. A ako si u Švabiji i ako čistiš švapska g…. uvijek postoji šansa da dovedeš tamo i svoje dijete koje je učilo škole i koje će naći pristojan posao i živjeti i raditi tamo… U tome je razlika – kaže Dragutin.

VIŠE NOVCA OSTANE ČOBANU

Stefan Adamović preračunava da radniku više ostane kada u Srbiji radi za 70.000, nego kada u Njemačkoj radi za duplo više. A onda jedan Milan demantuje Stefana.

– Tamo je hrana jeftinija nego kod nas druže, skupe su cigarete i izlasci. Stan je skup, ali uvijek postoji varijanta da se upadne u sobu sa njih četvoro ili petoro i platiš 100 evra mjesečno i opet bi imao bolje uslove nego čoban kod nas – piše Milan.

Sima Zečević kaže da to jeste tačno, ali da njegov kolega plaća 250 evra pregrađeno stepenište, nema prozor… “atmosfera je divna sa opojnim mirisom buđi”.

Foto: Facebook
Ispod teksta na Telegrafu o tome ko čisti klozete na Zapadu javili su se i zaposleni na ovim poslovima. Većina njih kaže – nije sramota pošteno raditi. Gastarbajtere čistače koji su otišli u svijet da zarade, iz Srbije brani Dušan, koji kaže da ih cijeni jer rade.

OD KAD SU SE “IZBEČILI” NA NAS, NE POMAŽEMO VIŠE

– Ovdje neće da čiste ni nov objekat posle izgadnje. Moja žena išla da pita porodicu, za koju znamo da su siromašni, da li bi čistili nov restoran pred otvaranje, dobro se plaća, a oni se izbečili na nju i vrisnuli – Da čistimo? Nikako. Od tad im više ne pomažemo – navodi Dušan.

Dok neki u komentarima precjenjuju platu čistača po Njemačkoj i Austriji, sanjajući da su ovo obećane zemlje za higijeničare, Radica piše da je dvije godine radila kao čistačica u Beču za satnicu od sedam evra, ali da neki plaćaju i evro ili dva manje. Slobodan navodi da je satnica za čišćenje WC-a 8,49 evra bruto, bar u normalnim preduzećima.

Foto: Facebook
– Ne razumijem zašto je to sramota. Mjesečna zarada je od 1.100 do 1.300 evra. Plaćeno je socijalno i penziono osiguranje. Moja supruga radi slične poslove od oktobra 1986. godine. Ja radim u istoj firmi od 1988. U međuvremenu sam došao do neke vodeće pozicije. Živimo lijepo, skromno. Zadovoljni smo – piše Slobodan.

ČISTAČICA U NjEMAČKOJ ILI STARLETA U SRBIJI

Neki koji rade ove poslove u inostranstvu kažu da su tamo toaleti daleko čistiji nego u Srbiji, dok se drugi zariču da bi radije ostali u Srbiji “nego mirisali švapske nužnike”. Dok jedni pišu da je poštenije biti čistačica u Njemačkoj nego starleta u Srbiji ili roditelju penzioneru tražiti za izlazak, drugi tvrde da su Srbi tamo “robovi bez prava”.

Rasprava se zadržala  u okvirima elementarne pristojnosti, ali slične rasprave na temu čišćenja germanskih toaleta znaju da stignu do oštrih psovki i prijetnji.

(dijaspora.news/telegraf.rs/M. Raca)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com