Abdulah Sidran: “Osoba koja se ubila u Hagu nije Praljak, pravog Praljka ubili su 1992. četnici u Mostaru!” - Volim Podgoricu

Abdulah Sidran: “Osoba koja se ubila u Hagu nije Praljak, pravog Praljka ubili su 1992. četnici u Mostaru!”

“Osoba koja se u haškoj sudnici otrovala nije Slobodan Praljak, general, reditelj, inženjer”, rekao je u emisiji “Na rubu znanosti“ Hrvatske televizije, akademik Abdulah Sidran, sarajevski književnik, dugogodišnji prijatelj Slobodana Praljka.

“Ako iko poznaje pravog Slobodana Praljka, onda sam to ja. Pravi, originalni, Praljak režirao je filmove po mojim scenarijima, družili smo se… To nije osoba koje se ubila nakon izricanja presude za ratne zločne na Sudu u Hagu”, kazao je Sidran.

Sarajevski pisac je šokirao i voditelja i publiku nakon što je rekao da je, prema njegovim saznanjima, “pravi Slobodan Praljak, moj prijatelj i saradnik, poginuo u ljeto 1992. godine od četničkog snajpera dok je postavljao daske kojima je oblagao mostarski Stari Most kako ga srpski agresori ne bi srušili”.

Voditelj emiisije Krešimir Mišak podsjetio je Sidrana da je Ratko Mladić, prošle sedmice osuđeni ratni zločinac, u svojim dnevnicima pisao kako je sa Slobodanom Praljkom uspješno sarađivao “Zbog čega bi onda Slobodana Praljka ubila vojska kojom je zapovijedao Mladić?” upitao je voditelj, ali Sidran se nije dao zbuniti:

“Ko zna sa kojim se i kakvim Praljkom sastajao Mladić? Možda baš sa onom budalom što se otrovala u sudnici! U to vrijeme pravi Slobodan Praljak se sastajao sa još jednim mojim prijateljem, takođe režiserom, Emirom Kusturicom. Oni su se dogovarali da zajedno, nakon što deblokiraju Mostar, krenu u deblokadu Sarajeva. No, spriječila ih je smrt Emira Kusturice, koji je, kao što sam već ranije dokazao, poginuo od četničkog snajpera na Trebeviću.”

Voditelja je zanimalo kako on kao pisac objašnjava te čudne fenomene, na šta je Sidran odgovorio: “Kako? Nikako! Bio je prije rata neki kreten koji se gdje je god stigao predstavljao i oglašavao kao Abdulah Sidran. Podržavao je zločinca Slobodana Miloševića, družio se sa Radovanom Karadžićem, osnivao stranku sa Mloradom Dodikom, Draganom Kalinićem. Srećom, pripadnici Armije BH su tog Sidrana pogodili snajperskim metkom u ratu, pa od tada nemam problema sa njim”, kazao je za HRT najveći bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran.

 (Radio Slobodna Bosna)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com