DANAS JE VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE: Vjeruje se da će NEROTKINJA koja joj se POMOLI dobiti DIJETE - Volim Podgoricu

DANAS JE VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE: Vjeruje se da će NEROTKINJA koja joj se POMOLI dobiti DIJETE

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.

 Taj praznik, obilježen crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru  kao zapovjedni praznik, slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji.

 

Foto: Wikipedia
FOTO: WIKIPEDIA

 

Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavjet da će porod, kojeg dugo nisu imali, “predati Bogu na službu”.

 

“Napred su išle djevice, sa zapaljenim svijećama, a za njima presveta Djeva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevjesti Božjoj”, zapisano je u “Prologu” vladike Nikolaja Velimirovića.

 

Slava manastira Hilandar

 

Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratsvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa.

 

Foto: Shutterstock
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji djevojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najljepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.

 

Foto: Zorana Jevtić
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

U Crkvi kralja Milutina u Studenici je jedna od najvrijednijih i najbolje očuvanih fresaka sa istom scenom Vavedenja.
Na slavskim ikonama Vavednja slika se takođe i scena iz jerusalimskog hrama, u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče.

 

Narodna vjerovanja i običaji

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Prema narodnim vjerovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zvjeri.

 

 

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com