Jugoslavija je bila velika ideja kojoj balkanski narodi nisu dorasli - Volim Podgoricu

Jugoslavija je bila velika ideja kojoj balkanski narodi nisu dorasli

“Jugoslavija je bila jedna velika ideja kojoj balkanski narodi koji su je činili nisu bili dorasli. Da je ta ideja teško ostvariva, postalo je jasno veoma brzo. Upravo krajem dvadesetih godina prošlog vijeka, sve je već počelo da ključa”, rekao je glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, prenose Večernje novosti.

On kaže da, kada se baci pogled u tadašnje arhive, čovjek lako dođe do zaključka da kralj Aleksandar nije imao nikakve šanse da preživi.

“Svi su htjeli da ga ubiju – i ustaše, i VMRO-ovci, i Talijani, i Njemci, i komunisti. A ako u kralju Aleksandru prepoznamo simbol jugoslovenstva, vidimo i da je ta velika ideja već tada bila osuđena na propast”, kaže Bjelogrlić.

Povodom “sveopšte prihvaćenosti” i uspjeha serije “Sjenke nad Balkanom” Bjelogrlić kaže da je Balkan neiscrpna tema, u svakom smislu.

“Prostor prepun kontroverzi, apsurda, mjesto gdje se ljubav i mržnja drže ruku pod ruku i neprestano dopunjuju, ambijent u kome se nesvakidašnje gostoprimstvo i sdračnost za tren oka pretvore u nezapamćenu surovost i nasilje. Nekoliko nacionalnosti žive jedne pored drugih, a sve potiču najvjerovatnije od jednog istog naroda, i mrze se i ubijaju dokazujući da su upravo oni taj ‘pranarod’ od koga su ovi drugi nastali. Idealno za umjetnost, teško za život”, kaže on.

Na konstataciju da se serija jedino ne emituje u Hrvatskoj, da je tamo izazvala velike polemike, a sve to zbog lika Anta Pavelića, te da je Bjelogrlić zabranio emitovanje u susjednoj zemlji, on kaže da je istina – jednostavna.

“Nijedna od hrvatskih televizija do sada nije pokazala interesovanje za emitovanje serije. Niti sam zabranio emitovanje, niti to mogu da uradim! Ali, ako se uzme u obzir da postoji veliko interesovanje stranih kompanija da otkupe svjetska prava za prikazivanje ‘Sjenki nad Balkanom’ i da su pregovori u toku, sve te kompanije zahtijevaju da se serija putem kablovskih operatera ne emituje van teritorija za koje su kupljena prava. Ja sam samo insistirao da se ta stvar dosljedno sprovede, i zbog toga je signal RTS ‘zamračen’ ili ‘skremblovan’ na svim teritorijama van Srbije, za koje nisu kupljena prava. Tako je urađeno za sve zemlje, pa i za Hrvatsku”, rekao je Bjelogrlić.

On zaključuje da uspjeh serije ohrabruje i daje nadu.

“Tim novim generacijama koje su počele da dižu ruke od Srbije, mireći se sa sudbinom da ovdje prolaze samo banalni i jeftini sadržaji, i da je primitivizam nešto što je postalo konstanta našeg društva, ova serija daje nadu da možemo nešto pozitivno da mijenjamo. Zato je veoma važno što je RTS kao javni servis prepoznao to, i što se takav sadržaj emituje nedjeljom uveče upravo na najvažnijem nacionalnom kanalu. Činjenica da jedna drugačija, nova televizijska estetika ima toliku prihvaćenost i interesovanje u Srbiji i regionu je važan događaj, jer negira lažnu tezu da ljudi ovdje ‘vole da gledaju prostotu’. Koliko god su htjeli da otupave ovaj naš narod ti konstruktori pogubnog projekta za poništavanje građanskog vaspitanja, intelekta i mozga, ipak nisu uspjeli.”

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com