Sva dokumenta na jednom mjestu dostupna Podgoričanima za dvije godine - Volim Podgoricu

Sva dokumenta na jednom mjestu dostupna Podgoričanima za dvije godine

Podgorica će do 2020. godine dobiti “one stop shop”, što znači da će građani na jednom mjestu moći da koriste više od 250 usluga, među kojima je i izdavanje ličnih dokumenata, pasoša, dozvola boravka, ovjere dokumenata, registracija civilnog statusa, registracija privrednih društava, obnove vozačke dozvole, bankarske i notarske usluge, plaćanje režijskih troškova.

Ovi centri će raditi po azerbejdžanskom modelu. Projektom će, osim Podgorice, biti obuhvaćeni i drugi gradovi u Crnoj Gori.

To je potvrđeno danas, nakon što su ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i predsjednik  azerbejdžanske Državne agencije za javne usluge i društvene inovacije (ASAN), Inam Karimov,  potpisali Memorandum o razumijevanju između Ministarstva javne uprave i Državne agencije za javne usluge i socijalne inovacije (ASAN) pod rukovodstvom predsjednika Republike Azerbejdžan.

“Evropski kvalitet javnih usluga koje će imati građanke i građani Crne Gore više neće biti stavka na spisku želja, već realnost koja će obezbijediti ukupan društveni razvoj i novi kvalitet života za naše građane. Ključni mehanizam za ostvarenje tog cilja je otvaranje više centara “one stop shop-a” u Crnoj Gori. Danas smo stavili potpis da ti centri budu po azerbejdžanskom modelu”, najavila je Pribilović.

Ona je podsjetila da je Azerbjedžan za ovaj model, odnosno njihov ASAN centar, 2015. godine dobio nagradu Ujedinjenih nacija za najznačajnije unapređenje javnih usluga na svjetskom nivou.

“ASAN “ centri obuhvataju više od 250 usluga na državnom i lokalnom nivou koji su fizički objedinjene na jednom mjestu.

Koristeći iskustvo i tehnike ASAN centra kao međunarodno prepoznatog i nagrađivanog sistema, plan je da se do 2020. godine uspostave svi neophodni uslovi za početak rada prvog ovakvog centra u Crnoj Gori, koji će biti u Podgorici, a kasnije i u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Otvaranjem ovih centara ostvariće se značajne uštede vremena i novca naših građana i privrede uz povećan nivo transparentnosti i odgovornosti javne uprave.

Na ovaj način, uz primjenu najnaprednijih informacionih tehnologija, korišćenje usluga će biti jednostavnije, efikasnije i transparentnije, čime će se uspostaviti potpuno nov odnos između javne uprave kao pružaoca usluga i građana.

Shodno odredbama ovog memoranduma, državna agencija Azerbejdžana će pružiti podršku u dijelu internog i eksternog dizajna i izgradnje centara, razvoja kadrova za centre, izgradnje kapaciteta ljudskih resursa, organizovanja obuka o relevantnim aspektima procesa pružanja usluga i njegovog upravljanja, organizovanja studijskih posjeta Azerbejdžanu za osoblje centara i administracije.

Agencija će pružiti i konsultantske usluge stručnjaka ASAN servisa, kao i usluge izgradnje kadrovskih kapaciteta, konsultacija u oblasti informacionih tehnologija i upravljanja radom centara za pružanje javnih usluga, konsaltinga u oblasti mobilnih ASAN servisa.

“Zajedno ćemo raditi na stvaranju finansijskih uslova za implementaciju projekta, dok će Državna agencija Azerbejdžana omogućiti i sprovođenje projekata, mentorstvo i stažiranje u ASAN centrima, pomoć u oblasti specifičnih softverskih rešenja, pripremi koncepata i nacrta zakonskih dokumenata”, poručila je Pribilović.

Ona je objasnila da će postignuća Republike Azerbejdžan u oblasti pružanja javnih usluga nam pomoći  da uspostavimo potpuno nov i napredan sistem u domenu pružanja elektronskih i javnih usluga našim građanima, ali i ostvarivanju strateškog cilja kreiranja javne uprave koja će biti u punoj službi građana i privrede.

www,cdm,me

2 komentara

  1. I always get stomach aches at work and it’s only when the AC is on. Then im always going to the restroom. I cant just turn it off when i want and i wear a sweater but it doesnt work. I’ve also noticed this when Im in the car and the ac is on. When i turn it off it goes away. What is causeing this?.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com