Početna » NOVOSTI » “Trik” uz koji ćete brže zaspati

“Trik” uz koji ćete brže zaspati

Slab san negativno utiče na zdravlje. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, gojaznost, pa čak i depresiju.

“Više od 10 odsto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca – ispričala je doktorka Šeli Heršner, profesorka neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Mičigenu za Today.

Ako vam ne polazi za rukom da u 20 minuta nakon buđenja ponovo zaspite, ustanite i premjestite se u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte da zaspite. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primjetite da vas hvata san.

Zašto ovo “radi”? 

Ako ostanete u krevetu, počećete da osjećate pritisak da zapravo treba da spavate, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je doktorka Hešner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i izazvati nelagodu – što otežava ponovni san. Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspimo.

Pokušajte da se premjestite na kauč, pokrijte se ćebetom i samo lezite. Ako vam odgovara možete na Jutjubu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo korisna i čak bolja od medikamenata, dodala je Hešner, prenosi B92.

 

Check Also

OVO JE BAŠ BOLJELO! Dok sam je “BUŠIO”… Švaler OSTAVIO urnebesnu PORUKU vandalu! (FOTO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

BOKAN: Zvezda i Cedevita su favoriti u ABA ligi, ali nikome u Evroligi nećemo lako dati bodove

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *