“Trik” uz koji ćete brže zaspati - Volim Podgoricu

“Trik” uz koji ćete brže zaspati

Slab san negativno utiče na zdravlje. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, gojaznost, pa čak i depresiju.

“Više od 10 odsto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca – ispričala je doktorka Šeli Heršner, profesorka neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Mičigenu za Today.

Ako vam ne polazi za rukom da u 20 minuta nakon buđenja ponovo zaspite, ustanite i premjestite se u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte da zaspite. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primjetite da vas hvata san.

Zašto ovo “radi”? 

Ako ostanete u krevetu, počećete da osjećate pritisak da zapravo treba da spavate, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je doktorka Hešner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i izazvati nelagodu – što otežava ponovni san. Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspimo.

Pokušajte da se premjestite na kauč, pokrijte se ćebetom i samo lezite. Ako vam odgovara možete na Jutjubu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo korisna i čak bolja od medikamenata, dodala je Hešner, prenosi B92.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com