Sinoć otvoren Podgorica film festival - Volim Podgoricu

Sinoć otvoren Podgorica film festival

Čak ni višednevna nagovaranja nijesu bila dovoljna da se proslavljeni crnogorski, jugoslovenski i svjetski reditelj Vlatko Gilić sinoć pojavi na otvaranju Podgorica film festivala i primi nagradu „Kino oko“, koju Crnogorska kinoteka dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ako nema autora, koji već godinama odbija da se javno pojavljuje, onda je tu njegovo djelo, pa je Gilića u velikoj sali KIC-a zamijenio kratki film „Dan više”, koji se nalazi u fondovima najprestižnijih svjetskih kinematografskih institucija. Ovu fantastičnu dokumentarnu priču, o ljudskoj potrebi da se grčevito otima prolaznosti i smrti, podgorička publika dočekala je sa punom pažnjom i aplauzom.

O slobodi

Ništa lošije nije prošla ni hrvatska rediteljka Hana Jušić, koja je sa nekoliko rečenica zahvalnosti, upućenih organizatorima, otvorila Podgorica film festival. Publika je potom pogledala njeno debitantsko dugometražno ostvarenje „Ne gledaj mi u pijat”. Jušić portretiše jednu prosječnu četvoročlanu porodicu u Šibeniku, koja siromašno živi u jednosobnom skučenom stanu. Ovo je brutalna rekonstrukcija ljudi iz zabačenih prigradskih naselja, njihovih navika, potreba i nekontrolisane potrebe da se bave tuđim životima. Takođe, ovo je sentimentalna priča o osvajanju slobode u krutom, patrijarhalnom društvu i porodici u kojoj dominira strogi i nemilosrdni muž i otac.

“Film je dosta težak i nije možda prikladan za ovakvu slavljeničku atmosferu otvaranja, ali drago mi je da su ga organizatori odabrali za početak i nadam se da će se svidjeti publici”, kazala je Jušić.

Tokom ceremonije otvaranja festivala, direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović istakao je kako je sa kolegom Brankom Baletićem vodio mnoge razgovore sa Vlatkom Gilićem, kako bi ga nagovorio da dođe u Podgoricu.

“Nego, on ima svoje razloge koji bi se mogli sažeti u jednom: za filmskog autora zapravo najveće priznanje koje možete da mu date je šansa da radi novi film. Vlatko tu šansu nije dobio tokom protekle tri decenije i u posljednjem našem razgovoru pitao me nešto zanimljivo: „Da li ste riješili tehnološki problem, tj. da li mi tamo možemo da prikažemo one filmove koje nijesmo snimili”. Ja sam rekao: „Jednog dana, možda”, istakao je Martinović.

Raznovrstan izbor

Do 9. decembra na festivalu će biti prikazano više od 40 dugometražnih igranih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, kroz nekoliko programskih segmenata u KIC-u i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”. Riječ je o ostvarenjima koja nemaju priliku da se nađu na redovnom bioskopskom repertoaru. Projekcije će biti održavane u dnevnom i večernjem terminu, paralelno u KIC-u i biblioteci „Radosav Ljumović”.

Festival će se odvijati u organizaciji NVO Avantura i Crnogorske kinoteke, uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport glavnog grada. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com