Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela - Volim Podgoricu

Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela

Predsjednik SAD Donald Tramp priznao je Jerusalim za prijestonicu Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

Tramp je na konferenciji za medije pozvao sve relevantne faktore da priznaju Jerusalim i dodao da su Senat i Kongres odobrili ovu odluku.

“Nakon dvije decenije, nismo bliže mirovnom sporazumu Izraela i Palestine, stoga sam donio odluku da zvanično priznam Jerusalim za prijestonicu Izraela”, rekao je.

Osim toga, Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Predsjednik SAD kaže da je ova odluka donijeta u najboljem interesu SAD i mira između Izraela i Palestine. Tramp kaže da je ovaj čin ključan korak ka miru.

“Jerusalim mora da ostane grad gdje će se moliti i Jevreji i muslimani i hrišćani”, rekao je on.

Tramp je dodao da njegovi prethodnici nijesu imali volju da riješe višedecenijski sukob između Izraela i Palestine, ali su, kao predsjednici, rješavali probleme u skladu sa zahtjevom vremena.

Kako kaže, prethodnim predsjednicima SAD priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela bilo je obećanje tokom izbornih kampanja, ali da to niko nije uradio.

“Izrael je suverena nacija sa pravima kao svaka druga da odluči koji je njen glavni grad. Prihvatanje toga je neophodno za postizanje mira. Prije 70 godina pod Trumanom smo priznali Izrael. Jerusalim je sjedište izraelske vlade, izraelskog parlamenta, kao i izraelskog Vrhovnog suda”, naveo je Tramp.

(B 92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com