Vukčević i Medenica traže više para: Nema štrika ako ne platimo sudije - Volim Podgoricu

Vukčević i Medenica traže više para: Nema štrika ako ne platimo sudije

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica zatražila je juče da se povećaju plate sudijama osnovnih sudova, navodeći da su ona i kolege iz viših sudskih instanci zauzvrat spremne da se odreknu dijela svojih primanja.

Medenica i predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević iznijeli su niz zamjerki na račun novog sudskog budžeta koji je, kako smatraju, nedovoljan počev od zarada pa do uslova rada i informacionog sistema.

“Mi hoćemo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju, a za to treba novac”, rekla je Medenica na skupštinskom Odboru za politički sistem, koji je razmatrao predloge budžeta za 2018, između ostalog i za sudove.

Medenica je navela da sudije osnovnih sudova nose najveći teret tog posla, a da u parničnim postupcima, kojih je sve više, imaju po 250 predmeta.

“Spremni smo da smanjimo koeficijente  sudija sa viših instanci zarad sudija osnovni sudova. Njihove plate su po 1000 eura, većina ima neriješeno stambeno pitanje. Dok plate stan po 250 eura, ostaje im po 650 eura. Kako ćemo  spriječiti koruptivnost sudija, sem sa dobrom i stabilnom platom“, zapitala je ona.

Sudije Osnovnog suda u Podgorici ranije su tražile da budu plaćene za prekovremeni rad, jer su prinuđeni da rade da bi ispunili obaveze. Međutim, to nije prihvaćeno zbog nedostatka novca u državnom budžetu.

Njihove plate su smanjene Zakonom o zaradama u javnom sektoru, zbog čega je Sudski savjet, kako je juče podsjetio Mladen Vukčević, podnio inicijativu Ustavnom sudu.

On je juče prenio kako je pred sjednicu zapitao Dragoljuba Draškovića, predsjednika Ustavnog suda, kada će biti razmatrana ta inicijativa. Dobio je odgovor, kako je rekao, da će to biti uskoro.

Vukčević je rekao i da Zakon o zaradama nije usklađen sa Zakonom u Sudkom savjetu i da  zbog toga ne mogu biti isplaćivane dodatne naknade za rad u sudovima.

“Volio bih da nam neko kaže da li smo usvajanjem zakona o zaradama u javnom sektoru ušedjeli, koliko i koja je bila njegova svrha. Može li jedna grana vlasti sebi da utvrđuje koeficijente? Zar to nije diskriminacija u odnosu na druge”, zapitao je Vukčević aluduirajući na Skupštinu čiji su poslanici izglasali zakon o zaradama javnih funkcionera.

Vukčević je rekao da je veoma teško planirati sudski budžet “sa 4000 novih predmeta koje neko treba da presudi,… sa promjenom advokatske tarife…”

“Prigovor EK je da previše novca dajemo za plate. Kako da ispunimo onda obaveze i dobijemo taj štrik”, zapitao je.

Mladen Vukćević je rekao da odbor godinama unazad prihvata inicijative pravosuđa, ali da ih poslanicina plenarnoj sjednici ne podrže. Slične zamjerke, predsjednik Sudskog savjeta iznio je i prošle godine.

Predsjednica Vrhovnog suda je rekla da sudstvu treba još oko 700.000 eura kako bi se unaprijedio registar zaloga Privrednog suda, Data sistem Vrhovnog suda i informacioni sistem za sudove za prekršaje.  “Sistem zaloga je star 10 godina i postoji rizik da državai zgubi veliki dio prihoda ako on propadne, a šteta je velika za njegove korisnike, banke i lizing kuće”, rekla je.

Medenica je objasnila da sudije u sudovima za prekršaje još ručno vode upisnike i statistiku, koja je dio sudske i mora biti u skladu sa pravilima zemalja EU.

Ministarstva pravde i javne uprave, kao i MUP zadovoljni su budžetima za 2018.

Stručna usavršavanja sudija jeftinija nego trošak  kabineta

“U sudovima radi 332 sudija i 1407 zaposlenih. Koliko oni idu na stručna usavršavanja i koliko novca treba za to?  To je manje nego što potroši jedan ili dva kabineta. Kako da onda ujednačavamo sudsku praksu”, zapitao je Mladen Vukčević juče na sjednici Odbora za politički sistem Skupštine CG.

Vijesti

1 komentar

  1. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com