Početna » NOVOSTI » Društvo » Elektronski recept do kraja sedmice

Elektronski recept do kraja sedmice

Elektronski recepti za podizanje ljekova u apotekama počeće da se koriste u Crnoj Gori  do kraja  sedmice, saznaju “Vijesti”.

Novi servis eRecept, omogućiće pacijentima uvid u propisane i realizovane recepte, putem interneta uz korišćenje računara, pametnih telefona, tableta.

Novi model podrazumijeva da pacijenti preko naloga na Portalu eZdravlje ili korišćenjem mobilnih aplikacija za Android i IOS sisteme, mogu u svakom trenutku da pregledaju informacije o ljekarskim receptima koji su aktivni, kao i o receptima koji su podizani u posljednjih šest mjeseci.

Nezvanični izvor pojasnio je da se u okviru propisanih nalazi  i spisak svih recepata koji su trenutno aktivni, a nijesu još realizovani u apotekama.

“Za svaki recept  ponuđene su osnovne i bitne informacije za pacijenta, kao što su period važenja recepta, propisana terapija… U okviru realizovanih nalazi se spisak svih recepata iz prethodnih šest mjeseci, sa dodatnim informacijama o datumu realizacije, izdatom lijeku, apoteci u kojoj je izdata terapija…”, saopšteno je “Vijestima”.

Papirni recepti, uz koje pacijenti sada podižu terapiju u apotekama,  neće biti odmah ukinuti. To će biti urađeno postepeno, a uvođenje sevisa eRecept predstavlja uvod u sljedeću fazu unapređenja zdravstvenog informacionog sistema – isključivanje štampane verzije recepta, tvrdi izvor.

Direktor FZO Sead Čirgić u maju je,  u intervjuu “Vijestima”, najavio da se do kraja 2017. očekuje uvođenje elektronskog recepta.

“Prednosti za osiguranike su što će se smanjiti odlasci kod izabranog doktora i odlazak u apoteke, kod izabranog doktora će se smanjiti gužve, a benefiti za Fond su što će se smanjiti broj usluga, a samim tim troškovi usluga i štampanja recepata”, kazao je tada Čirgić.

Tokom ove godine, FZO je uveo elektronsko zakazivanje kod izabranih ljekara u domovima zdravlja, koje ne isključuje ostale načine zakazivanja (lično, telefonski, putem call centra…).

Ta ustanova najavila je i da bi pacijenti uskoro mogli da dobiju mogućnost da telefonu ili računaru ostvare uvid i u svoje laboratorijske nalaze, kao ljekarske recepte.

Elektronske zdravstvene knjižice, prema obećanju nadležnih, od 2018. godine trebalo bi da zamijene papirne.

Elektronski recepti već su zaživjeli u Hrvatskoj, a u Srbiji je počelo uvođenje u drugoj polovini ove godine.

Vijesti

Check Also

PODGORICA: Napokon poznato ko mijenja Miketića

Menadžment Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) postavio je juče medicinskog direktora Snežanu Raspopović za v.d. ...

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima ali mjestimično i kiša ili pljusak praćen grmljavinom, uglavnom tokom ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *