Istorijski institut izvor znanja o crnogorskoj prošlosti - Volim Podgoricu

Istorijski institut izvor znanja o crnogorskoj prošlosti    

 

Istorijski institut Crne Gore je u toku 70 godina postojanja realizovao veliki broj naučnih projekata, nastojavši da dostigne visoki nivo razvoja istorijske nauke prvobitno na jugoslovenskim prostorima, a potom i da bude značajan izvor znanja o crogorskoj prošlosti. O naučnoj misiji Instituta i njegovom višedecenijskom razvijanju međunarodne saradnje, razgovarali smo sa vršiocem funkcije direktora Istorijskog instituta Radoslavom Raspopovićem.

UCG: Izdavačka djelatnost Instituta je dragocjen izvor znanja o prošlosti Crne Gore?

RASPOPOVIĆ: Ako posmatramo cjelokupnu izdavačku djelatnost Instituta, u okviru koje su  publikovani realizovani projekti, možemo reći da oni predstavljaju dragocjene izvore znanja o prošlosti Crne Gore. Pri njihovoj izradi svaka generacija zaposlenih u Institutu davala je svoj pečat, bogastvom tema, obrađenih na nivou monografija ili članaka, učešćem na nacionalnim ili međunarodnim naučnim konferencijama,  kao i kroz različite vidove naučnostručne djelatnosti,  poput izdavanja arhivskih dokumenata. S obzirom na broj realizovanih naučnih projekata, stepen naučne prepoznaljivosti institucije, njenog glasila i njenih istraživača, te doprinos razvoju naučne misli u Crnoj Gori, Istorijski institut Univerziteta Crne Gore predstavlja, u svakom pogledu, posebno važnu naučnu ustanovu u zemlji.

UCG: Teško je izdvojiti neki od projekata Istorijskog instituta, ali moramo pomenuti višetomnu istoriju Crne Gore.

RASPOPOVIĆ: Višetomna istorija Crne Gore se već nekoliko decenija, sa  prekidima, realizuje u Istorijskom institutu. Na završetaku, pored do sada realizovanih šest tomova knjiga, posao treba što prije nastaviti. Na tim poslovima treba da se angažuju ne samo naučnici iz oblasti istorije, već i drugih humanističkih nauka, kao i nadležne drzavne institucije, radi stvaranja potebnih preduslova za nastavak posla.

UCG: Naučna komunikacija na međunarodnoj sceni je na veoma visokom nivou?

RASPOPOVIĆ:  Istorijski institut Crne Gore je već odavno,  u razvoju crnogorske  istorijske nauke,  dostigao nivo srodnih naučnih institucija na jugoslovenskim prostorima, a poslije 2006. godine broj naučnoistraživačkih institucija sa kojima srađuje je proširen i na prestižne naučne centre u Evropi.

UCG: Poseban značaj u smislu internacionalizacije ima časopis Istorijski zapisi?

RASPOPOVIĆ: U njemu su do sada publikovani radovi naučnika iz velikog broja stranih naučnoistraživačkih institucija. S obzirom da je Istorijski institut od svog osnivanja 1948. godine okupljao brojne naučne saradnike iz zemalja regiona, a da časopis „Istorijski zapisi“, nastavljajući tradiciju „Zapisa“ izlazi već 90 godina, onda se visok nivo naučne komunikacije sa drugim naučnim centrima van Crne Gore može samo pretpostaviti.

UCG: Kako se realizuje naučna komunikacija sa srodnim stranim institucijama?

RASPOPOVIĆ: Na nekoliko načina. Učešćem na međunarodnim naučnim skupovima i konferencijama, studijskim boravcima naših istraživača u istraživačkim centrima u inostranstvu – Italiji, Njemačkoj, Rusiji, kao i u zemljama regiona Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji… Sporazume o naučnoj saradnji Istorijski institut, osim sa državama iz regiona, potpisao je i sa naučnim ustanovama u Italiji, Njemačkoj, Bugarskoj, Poljskoj, Albaniji, Rusiji. Naučna saradnja se odvija i van tih okvira sa kolegama iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Ukrajine… Oraganizovanje naučnih skupova (na jednom održanom u Baru 2011. učestvovali su naučnici iz čak 14 zemalja) predstavlja veoma značajan istrument u internacionalizaciji rada Instituta. Slično je i sa učešćem naših kolega na naučnim skupovima van Crne Gore. Ili štampanje, kao jednog od koautora, knjige našeg kolege na Univezitetu u Harvardu.

UCG: Kažete da je Istorijski institut naučnoistraživačka ustanova iz oblasti humanističkih nauka, jedina takve vrste u Crnoj Gori. Naglasili ste da se rezultati rada Istorijskog instituta moraju koristiti u obrazovnom procesu. Možete li nam približiti značaj tog rada?

 RASPOPOVIĆ: To sa stanovišta povezivanja nauke i obrazovanja ima veliki značaj. Takav obrazovni model  bio je primijenjen u vrijeme dok je postojala mogućnost organizovanja magistarskih postdiplomaskih studija iz oblasti „ Istorije / istorije kulture i istorijske antropologije“, u Istorijskom institutu Crne Gore, u saradnji sa „Institutom studiorum humanitatis“ iz Ljubljane.  Njihovo organizovanje je dalo izvanredne rezultate. Obrazovanje je održivo, u smislu potpuno, sveobuhvatno, sa zavidnim nivoom postignutih znanja, ako uključije rezultate rada više nauka. Ako je, dakle, obrazovni sistem multidisciplinaran, bez jednostranosti ili sužene vizure, posebno u oblasti humnističkih nauka. Kako je Istorijski institut naučna, a ne obrazovna institucija, sa stanovišta rada Instituta ima značaj iz ugla doprinosa crnogorske istorijske nauke novim  segmentima obrazovnog procesa.

UCG: Da li Institut raspolaže sa odgovarajućim kapacitetima za rad?

RASPOPOVIĆ: Istorijski institut za obavljanje naučnoistraživačkih funkcija trenutno raspolaže sa adekvatnim prostornim kapacitetima. Ipak, da bi nivo uslova rada u njemu bio u skladu sa standardima savremenih informacionih tehnologija,  potrebna je bolja opremljenost tj. digitalizacija svih fondova arhivističkih i bibliotečkih, te veći stepen umreženosti u naučne komunikacione sisteme. Trenutno izražen problem predstavlja potreba za nastavkom započetog unošenja u informativni sistem COBIS više od 40.000 knjižnih jedinica iz osnovnog fonda Biblioteke Instituta i preko 20.000  jedinica  časopisa, koji pripadaju kategoriji periodičnih publikacija. Od navedenog broja do sada  u pomenuti sistem unijeto je samo 8.000 knjiga.

2 komentara

  1. I believe that is among the most significant information for me. And i’m satisfied studying your article. But wanna observation on some normal things, The web site style is perfect, the articles is in point of fact excellent . Excellent task, cheers.

  2. Hey, maybe this is a bit offf topic but in any case, I have been surfing about your blog and it looks really neat. impassioned about your writing. I am creating a new blog and hard-pressed to make it appear great, and supply excellent articles. I have discovered a lot on your site and I look forward to additional updates and will be back.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com