Home / NOVOSTI / Društvo / Ministarstvu prioritet uređivanje škola na sjeveru

Ministarstvu prioritet uređivanje škola na sjeveru

Predloženi budžet Ministarstva prosvjete za narednu godinu uvećan je za oko tri miliona i dobro je što je stavka za investicije povećana za oko 20 odsto, u sklopu čega će uglavnom biti rekonstruisane obrazovne ustanove, a posebna pažnja posvetiće se školama na sjeveru,  rekao je za Pobjedu sekretar ovog resora Omer Mehmedović.

On ističe da rade sve za stvaranje optimalnih uslova za boravak učenika.

“To je ozbiljan posao, jer imate odgovornost da pravilno postavite prioritete. Sa druge strane, uvijek nam je zadovoljstvo kad sa predstavnicima zajednice, posebno iz privatnog sektora, realizujemo zajedničke projekte, jer to znači da postoji svijest o tome da je obrazovanje oblast koja se tiče čitavog društva”, kazao je on.

U posljednjih godinu, podsjeća, budžet Ministarstva za investicije usmjerili su na veliki broj projekata, od čega je bilo oko dvadesetak većih. Za rekonstrukciju škola uloženo je oko 1.700.000 eura.

“I dok se iz tekućeg budžeta Ministarstva sredstva izdvajaju uglavnom za rekonstrukcije, a sume variraju od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada eura, kroz kapitalni budžet za narednu godinu planirana je gradnja novih obrazovnih objekata”, istakao je on.

Počeće, ali i nastaviti gradnju šest novih vrtića u okviru projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, ali će i rekonstruisati dio postojećih.

“Vrtići u Siti kvartu u Podgorici i u Rožajama takođe su ušli u prijedlog budžeta. Uvršteni su i poslovi koji će se raditi u školama upodgoričkim naseljima u Tološima i na Karabuškom polju, zatim u jednoj osnovnoj školi i muzičkoj u Bijelom Polju, školi u Rožajama. Nastaviće se gradnja i opremanje osnovne škole u Pljevljima, kao i radovi u sali OŠ “Lovćenski partizanski odred“ na Cetinju”, istakao je on.

Uređivaće, kako je planirano, i Srednju stručnu školu u Golubovcima, saniraće klizišta na Savini u Herceg Novom za potrebe JPU „Naša radost“, a biće nastavljena i gradnja Akademije umjetnosti na Cetinju.

Mehmedović je ukazao i na ulaganja u kadrove ističući da je za stipendiranje učenika koji upišu deficitarnie smjerove u stučnim školama opredijeljeno oko 200.000 eura. Dio novca biće usmjeren na učenike koji uđu u sistem dualnog obrazovanja. Za te namjene opredijeljeno je 250.000 eura.

Pravilnik za Fond za talente

Mehmedović je istakao da uz ostale stavke u kapitalnom budžetu, kakav je budžet za Univerzitet od 19,3 miliona, najveći u njegovoj istoriji, te uz projektovani budžet za Fond za kvalitet i talente od oko 1,5 miliona, ne sumnjaju da ih čeka značajna godina za obrazovanje, posebno u visokom obrazovanju, kao i na polju investicija i ulaganja u kadrove.

Sredstva Fonda biće strukturisana tako što će im ići oko pola miliona iz kapitalnog budžeta i oko milion pravednijom preraspodjelom sredstava unutar samog resora. U toku je i izrada pravilnika sa jasnim kriterijumima o raspodjeli novca istakao je on.

Pobjeda

Check Also

PUCNJAVA: Teško ranjen muškarac

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *