Parlament ponovo u punom kapacitetu i legimitetu - Volim Podgoricu

Parlament ponovo u punom kapacitetu i legimitetu 

Povratkom najvećeg dijela opozicije u Skupštinu, crnogorski parlament ima dvotrećinsku većinu za odlučivanje i puni pravni i politički legitimitet, pa se može reći da politička kriza u Crnoj Gori ne postoji, pišu Dnevne novine.

Nakon više od godinu bojkota, koji su prekidali povremeno kada bi procijenili da im je to u interesu, predstavnici opozicionog Demokratskog fronta vratiće se u parlament. Uz njih u skupštinskim klupama će se naći nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i poslanici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Goran Radonjić.

Tako će u punom kapacitetu raditi 42 poslanika vladajuće koalicije, odnosno 36 iz DPS-a, po dva iz Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata i po jedan iz Force i Hrvatske građanske inicijative. Tu je i 18 poslanika Demokratskog fronta, dva iz Ujedinjene Crne Gore i jedan nezavisni poslanik. Ukupno 63 od 81, koliko broji Skupština.

Nekadašnji poslanik i bivši ministar pravde Dragan Šoć smatra da će nakon povratka najvećeg dijela opozicije, odluke koje se budu donosile u parlamentu, imati osim pravnog i politički legitimet. To do sada, sa 42 poslanika u parlamentu, nije bio slučaj, dodaje Šoć.

“Odluke koje su do sada donošene u parlamentu glasovima 42 poslanika bile su takođe legitimne, ali legitimne u pravnom smislu. Povratkom opozicije odluke će biti legitimne i u političkom smislu jer će biti donošenje dvotrećinskom većinom”, rekao je Šoć za Dnevne novine.

Prisustvo opozicije, dodaje on, Skupštini vraća politički legitimitet.

“Nisam čuo ni da je do sada neko prigovarao niti imao primjedbe na dosadašnje donešene odluke, ali u svakom slučaju sada, kada će opozicija ponovo biti u parlamentu, možemo da govorimo o političkoj važnosti odluka”, zaključio je Šoć.

Na drugoj strani, van parlamenta ostaje svega 18 poslanika tzv. građanske opozicije i to osam iz redova Demokrata, četiri iz Socijaldemokratske partije i po dva iz Socijalističke narodne partije, Demosa i GP URA.

I predsjednik Skupštine Ivan Brajović je pozdravio najavu povratka Demokratskog fronta u poslaničke klupe. On je u izjavi za TV Vijesti kazao da ga ne zanimaju razlozi zbog kojih DF to radi, ali vjeruje da će njihovo učešće donijeti nove kvalitete raspravama u parlamentu.

“Očekujem da se još neki predstavnici opozicije ugledaju na poslanike Fronta. Povratak DF-a je sasvim očekivan potez. Očigledno je da građani Crne Gore nijesu pokazali nikakvu podršku politici bojkota, kao što je i očigledno da bojkot nije dao nikakav rezultat. Zato, svakako, podržavam povratak DF-a u parlament. Svi iz opozicije imaju moj poziv da se vrate što prije. Neki hoće svakako, ali…prepustimo to njima”, kazao je Brajović.

Danilović: Bojkot se okrenuo protiv opozicije i udaljio je

Bojkot parlamenta okrenuo se protiv opozicije, posvađao je i udaljio, ocijenio je predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, navodeći da će se poslanici te stranke vratiti u Skupštinu kad procijene da je to u interesu građana.

Danilović je agenciji Mina, na pitanje da li će, nakon najave Demokratskog fronta o povratku u parlament, i njihovi poslanici to učiniti, kazao da UCG ne zavisi više od tuđih odluka.

„Već imamo odluku Glavnog odbora da, ne bude li jedinstva opozicije, sami biramo svoj put. Poslanici UCG će, po preporuci Predsjedništva, ući u Skupštinu prvi put u trenutku koji procijenimo da je važan za građane i našu stranku”, rekao je Danilović.

Naravno, kako je naveo, da nije nebitna činjenica da se jedan opozicioni subjekt vraća trajno u parlament.

„To je znak da svi vode računa o sebi, da se o zajedništvu ne razmišlja, da smo na vrhuncu nesporazuma kao opozicionari, i da se treba vratiti na početak priče”, ocijenio je Danilović.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com