Početna » PG INFO » Aktuelno » Podgoričkom advokatu NAPISALI PRIJAVU zbog prekoračenja brzine od 1 km! “NE MORATE TO DA PLATITE, evo zbog čega” (FOTO)

Podgoričkom advokatu NAPISALI PRIJAVU zbog prekoračenja brzine od 1 km! “NE MORATE TO DA PLATITE, evo zbog čega” (FOTO)

Advokat iz Podgorice Dalibor Kavarić danas je zamalo zakasnio na važno ročište u Ulcinju jer ga je saobraćajna policija zaustavila i pisala mu prijavu zbog prekoračenja brzine od, vjerovali ili ne, jedan kilometar!

Kako je portalu “Volim Podgoricu” rekao Kavarić, ograničenje brzine u mjestu Kruče izmedju Bara i Ulcinja je 60 km/h, a on je vozio 61 km/h.

– Ovo je već postalo masovno i vrlo simptomatično i logično je da se svi zapitamo – o čemu se zapravo radi?, kaže Kavarić koji je, kao i većina gradjana, u poslednje vrijeme u medijima pročitao za nekoliko sličnih slučajeva, kada su vozači kažnjeni zbog prekoračenja brzine od jedan ili dva kilometra.

-Dobra praksa je do sada bila tolerancija od 10 km/h, iz vise razloga, karakteristika puta, tehničkih karakteristika vozila itd… Da ne pominjem da se u slučajevima pisanja prekrsajnog naloga od strane policije za prekoračenja od jedan ili dva km/h radi o malim brzinama, od 50 ili 60 km/h, kaže Kavarić. On je prekršajnu prijavu predao na sudsko odlučivanje.

-Tačno je da Zakon o saobraćaju ne predvidja toleranciju na prekoračenje brzine, ali su policajci u obavezi da prouče i poznaju tehničke karakteristike radara koji koriste. Radar TRUCAM, koji koristi naša policija, prema tehničkim karakteristikama navedenim na sajtu firme koja ih nabavlja, ima odstupanja od plus – minus 2 km/h. Dakle, zbog tehničkih karakteristika vozila, policija ne može pisati prijave za prekoračenja od 2 km/h ili manje jer postoji mogućnost greške, kategoričan je Kavarić.

Sagovornik portala “Volim Podgoricu” dodaje i da je, više nego samom kaznom, koja u konkretnom slučaju iznosi 30 eura, revoltiran neznanjem i namjerom saobraćajne policije da kažnjava gradjane po svaku cijenu, a pri tome se, kako dodaje, u njegovom i sličnim slučajevima, radi, uglavnom, o savjesnim vozačima.

-Saobraćajni policajci Djurdjić Jovan i Vojvodić Petar, koji su meni pisali prijavu, a kako sam vidio na društvenim mrežama i drugima, nisu vjerovatno upoznati od strane pretpostavljenih da će, umjesto da naplate kaznu od 30 eura za nepostojeći prekršaj, u sudskim postupcima Uprava policije morati da plati po nekoliko stotina eura sudskih troškova, kaže Kavarić.

On dodaje da gradjani koji su oštećeni, imaju pravo da podignu tužbu za naknadu štete i tužbu radi pravno neosnovanog bogaćenja u korist budžeta Uprave policije.

-Da sam, kojim slučajem, zbog neosnovanog pisanja prijave koje je trajalo desetak ili petnaest minuta, zakasnio na ročište spora vrijednog stotine hiljada eura, mogao bih da tužim Upravu policije i tražim nadoknadu štete, zaključuje Kavarić.

Volim Podgoricu

 

 

 

Check Also

PODGORICA: Trudnicama besplatan parking

Parking servis narednih dana počeće izdavanje bebi parking karata koje će omogućiti trudnicama da se ...

Podgorici na poklon idejno rješenje uređenja obale Morače (VIDEO)

Arhitektonski biro Ing invest poklonio je Glavnom gradu idejno rješenje projekta uređenja obale Morače.  ”Radi ...

2 Komentari

  1. Radio sam 25 godina u MUP-u i napisana mi je prijava za prekoracenje brzine od 1 km i platio sam kaznu od 30e.Sto je jos gore napisao mi je kolega koji je radio samnom u sluzbi punih 15 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *