Podgoričkom advokatu NAPISALI PRIJAVU zbog prekoračenja brzine od 1 km! “NE MORATE TO DA PLATITE, evo zbog čega” (FOTO) - Volim Podgoricu

Podgoričkom advokatu NAPISALI PRIJAVU zbog prekoračenja brzine od 1 km! “NE MORATE TO DA PLATITE, evo zbog čega” (FOTO)

Advokat iz Podgorice Dalibor Kavarić danas je zamalo zakasnio na važno ročište u Ulcinju jer ga je saobraćajna policija zaustavila i pisala mu prijavu zbog prekoračenja brzine od, vjerovali ili ne, jedan kilometar!

Kako je portalu “Volim Podgoricu” rekao Kavarić, ograničenje brzine u mjestu Kruče izmedju Bara i Ulcinja je 60 km/h, a on je vozio 61 km/h.

– Ovo je već postalo masovno i vrlo simptomatično i logično je da se svi zapitamo – o čemu se zapravo radi?, kaže Kavarić koji je, kao i većina gradjana, u poslednje vrijeme u medijima pročitao za nekoliko sličnih slučajeva, kada su vozači kažnjeni zbog prekoračenja brzine od jedan ili dva kilometra.

-Dobra praksa je do sada bila tolerancija od 10 km/h, iz vise razloga, karakteristika puta, tehničkih karakteristika vozila itd… Da ne pominjem da se u slučajevima pisanja prekrsajnog naloga od strane policije za prekoračenja od jedan ili dva km/h radi o malim brzinama, od 50 ili 60 km/h, kaže Kavarić. On je prekršajnu prijavu predao na sudsko odlučivanje.

-Tačno je da Zakon o saobraćaju ne predvidja toleranciju na prekoračenje brzine, ali su policajci u obavezi da prouče i poznaju tehničke karakteristike radara koji koriste. Radar TRUCAM, koji koristi naša policija, prema tehničkim karakteristikama navedenim na sajtu firme koja ih nabavlja, ima odstupanja od plus – minus 2 km/h. Dakle, zbog tehničkih karakteristika vozila, policija ne može pisati prijave za prekoračenja od 2 km/h ili manje jer postoji mogućnost greške, kategoričan je Kavarić.

Sagovornik portala “Volim Podgoricu” dodaje i da je, više nego samom kaznom, koja u konkretnom slučaju iznosi 30 eura, revoltiran neznanjem i namjerom saobraćajne policije da kažnjava gradjane po svaku cijenu, a pri tome se, kako dodaje, u njegovom i sličnim slučajevima, radi, uglavnom, o savjesnim vozačima.

-Saobraćajni policajci Djurdjić Jovan i Vojvodić Petar, koji su meni pisali prijavu, a kako sam vidio na društvenim mrežama i drugima, nisu vjerovatno upoznati od strane pretpostavljenih da će, umjesto da naplate kaznu od 30 eura za nepostojeći prekršaj, u sudskim postupcima Uprava policije morati da plati po nekoliko stotina eura sudskih troškova, kaže Kavarić.

On dodaje da gradjani koji su oštećeni, imaju pravo da podignu tužbu za naknadu štete i tužbu radi pravno neosnovanog bogaćenja u korist budžeta Uprave policije.

-Da sam, kojim slučajem, zbog neosnovanog pisanja prijave koje je trajalo desetak ili petnaest minuta, zakasnio na ročište spora vrijednog stotine hiljada eura, mogao bih da tužim Upravu policije i tražim nadoknadu štete, zaključuje Kavarić.

Volim Podgoricu

 

 

 

4 komentara

  1. Radio sam 25 godina u MUP-u i napisana mi je prijava za prekoracenje brzine od 1 km i platio sam kaznu od 30e.Sto je jos gore napisao mi je kolega koji je radio samnom u sluzbi punih 15 godina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com