Home / NOVOSTI / Ekonomija / Povlastice poslodavcima do kraja naredne godine  
FOTO: Ilustracija

Povlastice poslodavcima do kraja naredne godine  

Uredba o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica primjenjivaće se i tokom naredne godine, pišu Dnevne novine.

Vlada je, na osnovu ovogodišnjih rezultata, produžila rok važenja Uredbe do 31. decembra 2018. godine. Uredba se, inače, odnosi na zapošljavanje lica iz kategorije teže zaposlivih.

Za devet mjeseci ove godine pravo na subvenciju ostvarilo je 4.168 osoba. Subvencije može da ostvari poslodavac koji zaposli osobu stariju od 50 godina ili samohranu osobu sa jednim ili više izdržavanih lica i koje nije bilo u radnom odnosu u prethodnih šest mjeseci.

Povlastice se odnose na osobe koje nijesu završile srednje obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju ili koje je završilo redovno obrazovanje, a najduže dvije godine nakon toga nije imalo zasnovan radni odnos. Uredba se, dalje, odnosi i na pripadnike romske i egipćanske populacije, kao i na učesnike programa javnih radova. Subvencije, shodno Uredbi, može da ostvari i poslodavac za novozaposlena lica u biznis zonama, za djelatnosti koje posebnim aktom utvrdi Vlada Crne Gore.

Poslodavac, prema ovom aktu, subvencije može da koristi najduže 12 mjeseci od dana zapošljavanja lica, propisanih Uredbom.

“Poslodavac ne plaća: doprinos za obavezno socijalno osiguranje na zarade (doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti) i doprinos za Fond rada, te porez na dohodak fizičkih lica”, navodi se u Uredbi.

Prema Uredbi, poslodavac iz zarade zaposlenog obračunava, obustavlja i uplaćuje: doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 15,0 odsto doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 8,5 odsto i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti po stopi od 0,5 odsto, prilikom isplate zarade. Poslodavac plaća obračunati prirez poreza na dohodak. Osnovicu za obračunavanje doprinosa čini bruto zarada zaposlenog.

Podsjećanja radi Ministarstvo ekonomije je krajem 2016. godine donijelo Uredbu o biznis zonama koja je preuzela odredbe iz postojeće Uredbe o subvencijama, koje se odnose na subvencije za lica zaposlena u biznis zonama.

“Prema povratnim informacijama od Poreske uprave, tokom 2016. godine subvencije su se primjenjivale na 5.577 lica. Ukupan iznos bruto osnovice bio je 16.493.482 eura, dok je iznos ostvarene subvencije bio 3.216.228 eura. Za devet mjeseci 2017. godine, takođe prema povratnim informacijama od Poreske uprave, subvencije su se primjenjivale na 4.168 lica Ukupan iznos bruto osnovice je bio 5.864.850 eura, dok je iznos ostvarene subvencije bio 1.143.165 eura. Treba napomenuti da se dio zapošljavanja odnosi na poslodavce koji su uključeni u sprovođenju programa javnog rada koji se realizuje posredstvom Zavoda za zapošljavanje”, kaže se u dokumentu.

Dnevne novine

Check Also

PUCNJAVA: Teško ranjen muškarac

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *