ANKETA AMERIČKE ORGANIZACIJE: 43 odsto građana CG smatra da bi promjenom Vlade situacija bila bolja - Volim Podgoricu

ANKETA AMERIČKE ORGANIZACIJE: 43 odsto građana CG smatra da bi promjenom Vlade situacija bila bolja

Oko 43 odsto građana Crne Gore smatra da bi promjenom Vlade situacija u državi bila bolja, pokazalo je istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Oko 31 odsto ispitanika smatra da bi nakon promjene vlade situacija bila ista, dok 18 odsto misli da bi bila gora.

Istraživanje je pokazalo da polovina građana smatra da su državi trenutno potrebne promjene, dok 46 procenata tvrdi da je stabilnost važnija.

Prema istraživanju američke neprofitne organizacije  59 odsto ispitanika  kao promjenu vidi smjenu vladajuće partije i prepuštanje vlade opozicionim partijama. Oko 41 odsto ispitanika kazalo je da im važan demokratski  sistem, dok je 52 odsto kazalo da im je prosperitet važniji.

Da je potrebna promjena čelnika partija kako bi nova lica dobila kontrolu kazalo je 13 odsto ispitanika, dok 26 odsto smatra  da je potrebna ustavna i sistematska promjena kako bi se promijenio način na koji Vlada upravlja.

Oko 71 odsto ispitanika ocijenilo je da političari ne slušaju potrebe mladih, dok 62 odsto  tvrdi da političari ne slušaju ideje žena. Prema istraživanju, koje je sprovedeno u oktobru, 28 odsto ispitanika smatra da je EU najveći investitor u Crnoj Gori, a 14 odsto  da je to Rusija. Oko  16 odsto ispitanika tvrdi da je Kina najveći investitor, dok sedam posto smatra da su to SAD i Turska.

Oko 67 procenata građana očekuje da Crna Gora održava dobre odnose sa Srbijom, 63 odsto  da održava veze sa EU,  53 sa Rusijom dok je 46 odsto za dobre odnose sa SAD. Oko 70 odsto ispitanika podržava ulazak Crne Gore u EU, dok je 27 odsto protiv učlanjenja.

Da se snažno protivi članstvu u NATO-u odgovorilo je 41 odsto građana, dok je njih 10 odsto kazalo da se donekle protivi članstvu. Članstvo Crne Gore u tom vojnom savezu snažno podržava 28 odsto građana, a njih 15 donekle podržava članstvo.

Na pitanje kako vide ulogu Alijanse u svijetu, 41 odsto građana odgovorlio je da je ona uglavnom negativna, a 14 odsto kaže da je donekle negativna.

Podržavaju Putina i Vučića, neki misle dobro i o ISIL-u

Istraživanje je pokazalo da 66 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, oko 63 o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću a 52 o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Veoma pozitivno mišljenje o Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL) ima dva odsto građana Crne Gore, a donekle pozitivno takođe dva odsto.  Uglavnom negativno mišljenje o državljanima Crne Gore koji se bore na stranim ratištima u Siriji i Ukrajini ima 61 odsto građana, donekle negativno ima 20 odsto. Uglavnom pozitivno mišljenje o stranim borcima ima dva odsto,  a sedam odsto ima donekle pozitivno mišljenje.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com