Djeci Dragana Dudića Frica vratili imovinu - Volim Podgoricu

Djeci Dragana Dudića Frica vratili imovinu

Vrhovni sud Grčke izrekao je oslobađajuću presudu Damjanu i Srđani Dudić, djeci ubijenog Dragana Dudića Frica. To je konačna odluka kojom je potvrđena presuda suda u Atini.

“Damjan i Srđana Dudić pravosnažno su oslobođeni i vraćene su im oduzete stvari i stan”, kazala je advokat Zorica Đukanović.

Dudićima je vraćen zaplijenjeni novac u iznosu od 65.000 eura, kao i automobil i stan.

Odblokirani su im i računi koje su imali u toj državi.

Iako se tužilaštvo žalilo na prvostepenu presudu, Vrhovni sud je utvrdio da je ona donesena u skladu za zakonskim propisima u Grčkoj i da nije bilo validnih materijalnih dokaza.

Dudići su bili optuženi da su prali novac za kriminalnu grupu Darka Šarića, kojem se pred beogradskim Višim sudom sudi zbog međunarodnog šverca više tona kokaina.

Grčka policija je Dudićevu djecu uhapsila prije pet godina zbog sumnje da su prali novac od šverca droge tako što su ga ulagali u nekretnine u toj zemlji.

Osim njih, tada su bili lišeni slobode i Kotorani Đuro Kapetanović i Saša Samardžić. Oni su uhapšeni u atinskom predgrađu Vula. Policija je prilikom pretresa zaplijenila 65.000 eura, a saopšteno je da je pronađena i dokumentacija koja potvrđuje prebacivanje oko 20 miliona eura u više banaka.

Tamošnje tužilaštvo ih je povezivalo i sa Rodoljubom Radulovićem i Goranom Sokovićem. Kod uhapšenih crnogorskih studenata nađena su i dva luksuzna automobila i motocikl, koji su ranije, navodno, bili vlasništvo Dragana Dudića Frica. On je ubijen u maju 2010, a policija ga je označila kao jednog od glavnih saradnika Darka Šarića.

Grčka policija je nakon hapšenja saopštila da je ova kriminalna organizacija aktivna najmanje od 2005. do 2009. i da je policija više zemalja zaplijenila više od 2,7 tona kokaina u nekoliko operacija.

Tokom suđenja Darku Šariću, isplivali su i neki detalji vezani za Frica, koji je 18. aprila 2010. prisustvovao sastanku u objektu MUP-a Srbije na Jelovoj gori. Tom sastanku su prisustvovali i predstavnici BIA Jadranko Petković, Ivica Petrović i sada pokojni Željko Rašeta, tadašnji načelnik UKP Rodoljub Milović i tužilac Saša Ivanić.

Učesnici tog sastanka različito su svjedočili o sadržini razgovora koje su tada vodili. Nije poznato da li su bezbjednosne službe tada pokušale da ubijede Dudića da svjedoči protiv Šarića i da li je upravo to motiv njegove likvidacije.

Neimenovani pripadnik BIA u službenoj zabilješci zaključuje da je Dudić ubijen zato što je otkrio piramidu klana “Šarić”, a ne, kako je utvrđeno pravnosnažnom presudom, zato što je “odmjeravao” djevojku svog ubice.

Agent BIA u svom izvještaju navodi da je sa kolegom pošao po Dudića u Crnu Goru na osnovu usmenog naloga svog načelnika Ivice Petrovića.

Krenuli su automobilom sa “falš” tablicama i alternativnim putem došli do granice. U blizini Priboja čekao ih je Dudić sa obezbjeđenjem. Potom su ga samog prebacili na Jelovu goru, gdje je dva sata razgovarao sa tužiocem. Razgovor su snimali agenti Treće uprave BIA.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com