POLICIJSKA TORUTURA U PODGORICI: Uprava policije se podsmijeva istrazi Zlatarske - Volim Podgoricu

POLICIJSKA TORUTURA U PODGORICI: Uprava policije se podsmijeva istrazi Zlatarske

Žrtve policijske torture u Zlatarskoj 24. oktobra 2015. Branimir Vukčević i Momčilo Baranin podnijeće predstavku Evropskom sudu za ljudska prava protiv Crne Gore jer su, kako tvrde, žrtve nedjelotvorne istrage policijskog zlostavljanja.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević, koja je njihova punomoćnica  u postupku pred Ustavnim sudom, saopštila je da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije uspjelo da izvrši odluke Ustavnog suda i sprovede istragu policijskog nasilja “na nivou minimalnog evropskog standarda”.

Gorjanc Prelević je saopštila da je ODT dostavilo Ustavnom sudu izvještaj o mjerama koje su preduzeli da izvrše odluke tog suda, koji je  tužilaštvu naložio ”odgovarajuće radnje i mjere, radi sprovođenja temeljne, brze i nezavisne istrage, koja treba da osigura identifikaciju i krivično gonjenje policijskih službenika Uprave policije koji su 24. oktobra 2015. izvršili krivično djelo zlostavljanja”.

Izvještaj koji je Ustavni sud dostavio oštećenima, prema riječima Gorjanc Prelević, pokazuje formalistički pristup ODT-a izvršenju sudskih odluka, i izgleda samo kao pokušaj da to tužilaštvo svoje prethodno neadekvatno postupanje prikaže kao najveći mogući domet istrage tog slučaja.

Kako je navela, ovakav pristup je podržao vrhovni državni tužilac, jer je u pismu predsjedniku Ustavnog suda od 20. oktobra saopštio da on jeste preduzimao njegova zakonska ovlašćenja u tom predmetu.

„Zaključujemo da državno tužilaštvo u cjelini nije spremno da pruži istragu izvršilaca krivičnih djela u redovima policije u skladu s evropskim minimalnim standardom ljudskih prava“, poručila je Gorjanc Prelević.

Ona ističe da su oštećeni u komentaru na izvještaj tužilaštva Ustavnom sudu i vrhovnom državnom tužiocu, ukazali na propust da se  preispituju izvještaji policije o tom događaju, kako nalažu standardi iz dosadašnje prakse Evropskog suda za ljudska prava. „ODT je tako propustilo da adekvatno sprovede ispitivanje pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, snimak prebijanja podvrgne adekvatnom vještačenju, ispita ko je od pripadnika policije bio zadužen za policijska vozila koja se vide na snimku, preispita kontradiktorne izvještaje i iskaze predstavnika policije o tom događaju”, kazala je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima, Uprava policije se ponašala kao da se podsmijeva toj istrazi: „Očigledno bez spremnosti da istražuje počinioce krivičnih djela među onima koji su i dan- danas njeni službenici i aktivno primjenjuju službena ovlašćenja u Crnoj Gori“.

„Ovu činjenicu smatramo kontinuiranim i zastrašujućim propustom Vlade da obezbijedi vladavinu prava i očekujemo da na to jasno ukaže Evropski sud za ljudska prava i drugi organi Savjeta Evrope, na osnovu predstavke oštećenih Vukčevića i Baranina“, zaključila je Gorjanc Prelević.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com