PROIZVODJAČI U PANICI: Uskoro “UMRLICE” na Koka koli i Pepsiju? - Volim Podgoricu

PROIZVODJAČI U PANICI: Uskoro “UMRLICE” na Koka koli i Pepsiju?

Industrija pića mogla bi globalno da ostane bez ogromne zarade od čak 293 milijarde dolara, kojoj najviše doprinose njihovi brendovi, ukoliko političari nastave da insistiraju na običnom pakovanju, poput uniformisanog pakovanja cigareta. 

Procjena vrijednosti materijalnih i svih drugih osobina brendova u industriji sokova pokazuje da brendovi vrijede nešto više od pola ukupne vrijednosti industrije: 628 milijardi dolara od ukupno 1.236 milijardi, piše campaignlive.co.uk.

U izvještaju kompanije “Brand finance” se navodi da ako “zavlada” obično pakovanje, kojim bi brendovi bili onemogućeni da koriste dosadašnji dizajn i logo, i to postane globalni trend, skoro polovina ove vrijednosti bila bi zbrisana.

Prema riječima Dejvida Haja, izvršnog direktora ove kompanije, pretpostavke o ciframa su bile prilično konzervativne.

BROJKE MNOGO VEĆE

– Umjesto da u potpunosti eliminišemo brend, pretpostavili smo da bi takva ambalaža bila veliki udarac za brend. Prave brojke bi mogle da budu mnogo veće – smatra on.

U izvještaju se procjenjuje potencijalni uticaj “obične” ambalaže na osam velikih kompanija koje prave hranu i piće. Od tih kompanija, Kola kola bi najviše osjetila udarac po džepu: 47,3 milijarde dolara, ekvivalentno je sa 24 odsto cjelokupne vrijednosti kompanije. Potencijalni gubici Pepsija od 43 milijarde dolara ekvivalentni bi bili sa 27 odsto vrijednosti kompanije.

Printskrin: RTL

Duvanski gigant JTI upozorio je ranije ove godine da je mali korak od uniformne ambalaže kutija cigareta, koje je u Velikoj Britaniji na snagu stupilo u maju, do sličnih restrikcija brendova koji su bogati masnoćama, šećerom i solju.

JUKON UVEO UPOZORENJA ZA ALKOHOL

Ipak, velike svjetske ekonomije teško da planiraju u skorije vrijeme “uniformisanje” brendova, ali je prošlog mjeseca kanadska teritorija Jukon uvela velika zdravstvena upozorenja za alkohol, korak za koji Haj navodi da bi trebalo da zabrine sve vlasnike brendova.

– Dobra stvar kod brendova je da kada odete u hipermarket ne morate da gubite vrijeme hodajući gore-dolje među rafovima i da čitate etikete. Kada uklonite sve to, među konzumentima možete da stvorite veliku nervozu – kaže Dejvid Haj.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com