Da li u u Podgorici postoje VIP odjeljenja? - Volim Podgoricu

Da li u u Podgorici postoje VIP odjeljenja?

Prosvjetna inspekcija je prilikom kontrole tri podgoričke osnovne škole kako bi utvrdila da li u njima postoje takozvana VIP odjeljenja, konstatovala da ih propisi iz oblasti obrazovanja, kao takve ne poznaju. Stoga su prosvjetnom resoru preporučili da propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, koji sada ne postoje.

Inspektori su predložili formiranje jednakih kriterijuma za sve škole, zbog, kako su kazali Vikend novinama iz Uprave za inspekcijske poslove, utvrđenih neujednačenosti od škole do škole po tom pitanju.

Interesantan je podatak da škole same određuju kriterijume na osnovu kojih formiraju odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, a oni se između ostalog odnose na sociodemografske karakteristike, pol djeteta, obrazovanje roditelja, psihološku procjenu djetetovih sposobnosti, zdravstveno stanje djeteta.

“Prosvjetna inspekcija je nadležna za primjenu propisa iz oblasti obrazovanja, ali nijedan od ovih propisa ne poznaje organizacionu formu kao „VIP odjeljenje”, kako se žargonski nazivaju odjeljenja sastavljena od „izabranih” đaka. Uprava za inspekcijske poslove je obavila nadzor u podgoričikim osnovnim školama „Maksim Gorki”, „Sutjeska” i „Štampar Makarije” i utvrdila da je potrebno da Ministarstvo prosvjete propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, koji sada ne postoje”, navodi se u odgovorima Uprave dostavljenim Vikend novinama.

Preporuka inspektora je da se jasno definisani kriterijumi koji bi bili jednaki za sve crnogorske škole primjenjuju od naredne godine.

“Iniciranje ovakvog akta predlaže se zbog utvrđenih neujednačenosti od škole do škole po pitanju primjene kriterijuma za upis učenika u prvi razred osnovne škole. Prilikom kontrola u školama, inspektori su utvrdili da pedagoško-psihološke službe u školi koriste kriterijume i načela prilikom formiranja odjeljenja prvog razreda u odnosu na informacije koje dobiju tokom testiranja djece i na osnovu prethodnog iskustva. Ti kriterijumi se odnose na sociodemografske karakteristike, pol djeteta, obrazovanje roditelja, neka psihološka procjena djetetovih sposobnosti, zdravstveno stanje djeteta…”, zaključuju iz Uprave.

Podsjetmo, priča o VIP odjeljenjima često je u medijima potencirana kada je u pitanju podgorička Gimnazija, ali i škole smještene u užem centru glavnog grada.

Iako su nezvanično objavljivanje informacije o postojanju odjeljenja koja “formiraju roditelji”, to zvanično još uvijek nije dokazano.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com