INTERVJU: Poznata kubanska ljekarka dr Garsija o teškim oboljenjima i kako ih spriječiti i liječiti - Volim Podgoricu

INTERVJU: Poznata kubanska ljekarka dr Garsija o teškim oboljenjima i kako ih spriječiti i liječiti

Kuba je već nekoliko godina jedna od značajnijih destinacija na kojoj oboljeli od teških bolesti traže lijek.  Kuba ima odličan zdravstveni sistem koji se nalazi na samom vrhu svijeta po kvalitetu i rezultatima izlečenja. Kuba je poznata i po mnogobrojnim lijekovima koje su pronašli čak i za najteže bolesti. Neki od njih su jedinstveni u svijetu, poput Heberprota P75, Cimahera Cimavaxa,  Vaxire, Melagenina Plus, Vidatoxa i drugih.

Iako se odlazak na liječenje u inostranstvo povezuje sa ogromnim novčanim ciframa, u odnosu na ostale države, Kuba za sada nudi svoje zdravstvene usluge po relativno pristupačnim cijenama. Kompletna procedura, sa boravkom i lijekovima, košta oko pet hiljada eura.

Priznata ljekarka sa Kube, dr Anabeli Estavez Garsia onkolog i istraživač u zravstvenom centru La Pradera, i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Havani, kaže za portal “Volim Podgoricu” da su na Kubi uspjeli da proizvedu niz vakcina za različite vrste bolesti, kao i da su oboljeli iz svih krajeva svijeta pacijenti kubanskih ljekara a razlog za to je upravo zdravstveni sistem na visokom nivou, moderna oprema, efikasni lijekovi, kao i povećenost kubanskih ljekara.

-Na prvom mjestu je humanost i jednak tretman svih pacijenata. Kada pacijent prodje kroz vrata naše ustanove, on je pod punom pažnjim 24 sata dnevno, kaže dr Garsija.

Ona, čak, ima nekoliko pacijenata u Crnoj Gori koje je, prilikom nedavnog boravka posjetila i, kako navodi, zadovoljna je rezultatima terapije. Dodaje i da je, u susretima sa crnogorskim ljekarima, upoznala način liječenja u Crnoj Gori.

-Imala sam korisne susrete sa crnogorskim kolegama, ali nije dogovorena konkretna saradnja, kaže dr Garsija za “Volim Podgoricu”.

Zbog kojih terapija pacijenti iz Crne Gore i regiona najčešće dolaze na Kubu?

Iz Crne Gore i regiona najviše se traže terapije za sve oblike  kancera. U liječenju kancera pluća i kancera mozga  koristimo vakcine sa monoklonskim antitjelima, koja je najsavremeniji proizvod kubanske biotehnoloske industrije i ima visoku stopu uspješnosti. Takodje se  traze terapije za “dijabetsko stopalo”, neurološke bolesti kao sto je Parkinsonova bolest, a iz oblasti oftalmologije terapija koja primjenom kubanske metode zaustavlja degenerativnu očnu bolest poznatu kao retinitis pigmentosa. Zatim je tu liječenje kožnih bolesti vitiligo i psorijaze ali i bolesti zavisnosti.

Kako  neko može biti siguran da je stigao u zvaničnu i relevantnu instituciju na Kubi?

Asocijacija ljekara Kube ima potpisane ugovore sa 150 medjunarodnih kompanija ili agencija u 30 zemalja. Sve te kompanije dostavile su svoju pravnu dokumentaciju ambasadama  Kube i svake godine se obavlja procedura  provjere i ažuriranja usluga, programa itd., čime je potvrdjena i podrška ambasade Kube.  Za region naše povjerenje dobila je agencija Consulta al future sa kojom već dugo godina  uspješno saradjujemo. Tako da se sva komunikacija u cilju pružanja savjeta u vezi sa zdravstvenim stanjem pacijenata i pružanje usluge kompletnog bolničkog liječenja na Kubi  odvija preko ove agencije.

Sta je potrebno od dokumentacije za dobijanje savjeta ljekara i koliko dugo se čeka odgovor sa Kube?

Za svaku vrstu bolesti  postoji tačno definisana specifikacija dokumentacije  koju pacijent treba da dostavi kako bi se dobio kvalitetan predlog tretmana za prevazilaženje zdravstvenog problema. U zavisnosti od kompleksnosti slučaja i vrste bolesti, odgovor može da se dobije za dan dva, a najkasnije do sedam radnih dana.

Kao ljekar koji je dugi niz godina posvećen liječenju najtežih bolesnika, jeste li došli do nekih zaključaka – šta dovodi do bolesti? 

Mnogo je faktora rizika – toksične namirnice, razni aditivi, konzervisana hrana, pušenje, alkohol, gojaznost.. Uzroci mogu biti fizički, hemijski i biološki, virusi, bakterije, paraziti, magnetna polja koja su u savremenom životu svuda oko nas…Svoju ulogu imaju i godine starosti, stil života, stres, genetika… Prosto je nemoguće uprijeti prstom u jedan uzrok.

Kako preventivno djelovati?

Prvenstveno promjenom načina života, kvalitetnijom ishranom, kretanjem i redovnim kontrolama jer je rano otkrivanje bolesti najvažniji faktor izliječenja.

(volimpodgoricu.me)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com