Kovačević oštetio Upravu za 100.000? - Volim Podgoricu

Kovačević oštetio Upravu za 100.000?

Specijalno državno tužilaštvo ispituje da li je nezakonitim ugovorima o radu za više od 100.000 eura oštećen budžet Uprave za nekretnine, na čijem čelu je Dragan Kovačević.

To su “Vijestima” saopštili iz SDT-a objašnjavajući da je taj predmet u izviđaju.

Istovremeno, u izviđaju je predmet formiran po prijavi koju je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela protiv direktora  Kovačevića i sa njim povezanih lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Prema saznanjima “Vijesti” MANS je tom tužilaštvu podnio više prijava protiv Kovačevića.

Neke od njih odnose se na Kovačevićevo poslovanje  dok je bio načelnika katastra u Baru.

Tvrdili su da je za više lica i kompanija protivzakonito uknjižavao nelegalne objekate čime im je omogućio sticanje milionske koristi.

Ta nevladina organizacija tvrdila je da je Kovačević sa pozicije direktora Uprave sebi i rodbini namještao poslove preko povezanih kopanija.

Sumnjičili su ga i da je  zloupotrebljavao službeni položaj u toj državnoj instituciji kako bi kompanijama koje su sa njime povezane omogućio dobijanje privilegija, ali i izbjegavanje sankcija za očigledno kršenje zakona i propisa iz oblasti državnog premjera i katastra.

Prijava zbog štete za budžet navodno je podnijeta nakon što je u ljeto 2016. Upravna inspekcija utvrdila 67 zaposlenih radi nezakonito, na osnovu ugovora o djelu u Upravi kojom Kovačević rukovodi.

Inspekcija je tada naložila nadležnom Ministarstvu finansija da u roku od pet dana donose rješenja o raskidu tih ugovora i pošalje ih radnicima.

Na čelu MF tada je bio Raško Konjević, kao predstavnik opozicije u Vladi izbornog povjerenja.

“Vijesti” su nedavno objavile da u Upravi za nekretnine radi 123 zaposlena na osnovu ugovora o djelu, te da Kovačević za to ima dozvolu od MF.

U Upravi za nekretnine rade na osnovu ugovora o djelu rade glumica i osuđeni za pokušaj ubistva.

Glumica Nina Vuković angažovana je na zahtjev vršioca dužnosti direktora te Uprave Dragana Kovačevića, a raspoređena je u njegovoj službi za odnose sa javnošću, koja zvanično ne postoji. Iz te institucije takođe nema nikakvih objava, niti informacija koje se dostavljaju medijima.

Na poziciji samostalnog savjetnika, takođe po osnovu ugovora o djelu, anažovan je i Mrđan Kovačević. Nekadašnji policijski inspektor, 2013. je osuđen za pokušaj ubistva kuma Aleksandra Spičanovića i nedozvoljeno držanje oružja, a u Upravi za nekretnine radi od aprila 2012. Kovačević je na Spičanovića pucao u oktobru 2012, u centru Podgorice.

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, za mjesto koje pokriva Mrđan Kovačević morao je biti raspisan oglas preko Uprave za kadrove, jer se radi o “kadru ekspertskog nivoa”.
Uprava za kadrove vrši provjeru ispunjenosti uslova za rad u državnoj službi, a ima uvid i u kaznene evidencije.

Iz MF nijesu željeli da komentarišu to što pravosnažno osuđeni za pokušaj ubistva radi u Upravi već pet godina.

“Direktorat za budžet, pozivajući se na Zakon o obligacionim odnosima, dao je Upravi  saglasnost za zaključivanje ugovora o djelu u cilju prevazilaženja kadrovskih problema koji su mogli dovesti u pitanje efikasano obavljanja poslova…”, saopštili su ranije iz MF.

Prema saznanjima “Vijesti”, Mrđan Kovačević nije jedini osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci koji radi u ovoj Upravi…

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com