Lekiću DPS bježi od suštinskih pitanja neukusnom promocijom kulta ličnosti - Volim Podgoricu

Lekiću DPS bježi od suštinskih pitanja neukusnom promocijom kulta ličnosti   

Lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da DPS bježi od suštinskih pitanja neukusnom promocijom kulta ličnosta svog lidera Mila Đukanovića.

“Umjesto ozbiljnih reformskih poteza i odgovora vrha vlasti na izvještajna upozorenja EU o ozbiljnom zastoju rezultata u oblasti kriminala i korupcije članovi vrha vlasti su otvorili sezonu takmičanja u javnom idolopoklonstvu koje gotovo dobija ritualno religiozne forme. Sve je usmjereno prema voljenom predsjedniku DPS kome se partijski drugovi udvornički javljaju da je najbolji od svih mogućih  uz javnu molbu da se kandiduje za predsjedničke izbore”, kazao je Lekić.

Kako je dodao, u ovoj “kič predstavi kulta ličnosti prednjače bezlični članovi stranke koji se grčevito bore za trajanje statusa kvo iz straha od reformi i konstituisanja pravne države”.

“U svemu ovom građani mogu da uoče i egzaltirani aktivizam Filipa Vujanovića koji je konačno zauzeo javni stav, saopštavajući lojalnost svom šefu. Paralelno sa manifestacijama javnog sluganstva, Đukanovićeve službe režiraju, kao u poslednjem intervjuu predsjednika DPS, skrivene ali precizne, gotovo mafijaške poruke premijeru Markoviću. Naime, u interviju se navodno spontano nabrajaju Markovićevi gafovi i sumnjivi potezi koji mirišu na izdaju, ali širinom i humanizmom samog Đukanovića premijeru se daje i određena šansa da se popravi”, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, ova otvorena sezona takmičenja u ljubavi prema šefu vladajuće partija ima i svoju konkretnu političku funkciju.

“Naime, namjerno se skreće pažnja sa politički suštinski teme u zemlji, a to su unutrašnja i međunarodna upozorenja o mogućnosti da svi izbori u 2018-oj budu nepriznati ako se primjedbe OEBS-a ne pretoče u zakonske norme”, ističe Lekić.

Kako je naglasio, javna poruka šefa delegacije Evropske unije u Podgorici je saopštena u eksplicitnoj formi.

“Jasno je da cimentiranjem političko institucionelane krize od strane vrha vlasti na čelu sa Đukanovićem, ne postoje u ovom trenutku uslovi da se preporuke OEBS-a pretoče u zakonske norme. Zato svi javni akteri, u prvom redu vrh vladajuće partije na čelu sa Đukanovićem ali i vlada Markovića treba da se u ovoj fazi, bez skrećanja pažnje na političko – provincijske spektakle kulta ličnosti, saopšte stavove o izborima iduće godine. Pod pretpostavkom da žele da se izbjegne dolazeći haos koji nas čeka u uslovima nemanja ozbiljne inicijative za prevazilaženje očigledno duboke, paralizujuće krize, u prvom redu na štetu građana”, navodi Lekić.

Zato, dodaje on, vrh crnogoske vlasti treba da se javno odredi i upozna domaću javnost i međunarodne adrese da li će se u postojećim stanju potpune društvene statičnosti i duboke političko institucionlne krize preporuke OEBS-a biti pretvorene u zakonske norme i time se demokratski unaprijede izborni uslovi.

“Da li vlast u slučaju istih izbornih pravila, bez implemetacija preporuka OEBS-a namjerava da organizuje izbore i na njima učestvuje smatrajući ih legitimnim”, pitao je Lekić.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com