Pospješeni uslovi za gniježđenje pelikana u NP Skadarsko jezero - Volim Podgoricu

Pospješeni uslovi za gniježđenje pelikana u NP Skadarsko jezero

 

Organizovanom akcijom u NP Skadarsko jezero u nedjelju, 10 decembra izvršena je reparacija vještačkih splavova za gniježđenje pelikana.

U akciji su učestvovali Nela Vešović Dubak iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove, ornitolozi Ondrej i Andrej Vizi, Bjanka Prakljačić iz NVO „Centra za zaštitu i proučavanje ptica“ i Ema i Ben Heywood iz turističke agencije „Undiscovered Montenegro“ koji su donirali opremu za restauraciju splavova. Od velike pomoći bili su i zaposleni u Službi ambijentalne higijene NP Skadarsko jezero Miloš Marković, Nikola Ulićević i Veselin Lazović.

Vještačke platforme koje su u nedjelju reparirane postavljene su prije tri godine i izrađene su od prirodnog  materijala  čime su pospiješeni uslovi za gniježđenje ove vrste.

„Kako su četiri splava za gniježđenje pelikana koji su postavljeni prije tri godine već dotrajali, neophodno je bilo izvršiti njihovu restauraciju. Isto tako, postojala je opasnost da splavovi usljed težine prošlogodišnjih gnijezda budu urušeni“, kazala je Nela Vešović Dubak.

Ona je takođe dodala da su restauraciju izvršili na vrijeme, jer se pelikani još nijesu počeli gnijezditi. „Kako je bio vodostaj nizak, dugo nijesmo mogli prići plovilom vještačkim platformama, a danas je bio idealan dan za to, upravo prije padavina koje su u najavi.“

Takođe je iznova uspostavljen video nadzor splavova kamerom što je od velikog značaja za praćenje stanja ove vrste u realnom vremenu, posebno prilikom monitoringa gniježđenja, kao i uznemiravanja jedinki, kako usljed prirodnih, tako i antropogonih uticaja. Kamera omogućava brzo djelovanje Službe zaštite NP Skadarsko jezero u slučaju uznemiravanja ove vrste u doba kada je i najosjetljivija, odnosno za vrijeme gniježđenja i podizanja mladh.

Pelikani su ptice koje gnijezde isključivo na malim ostrvima. Tokom ranijih godina je upravo nedostatak prirodnih gnijezdilišta, koji su usljed zarastanja jezera i njihovog plavljenja propadali,  prepoznat kao jedan od uzroka zbog kojih su pelikani u manjem broju gnijezdili. U tom pravcu, ornitolozi su uložili značajnije napore i počeli sa postavljanjem specifičnih platformi za gniježđenje pelikana.

Dugoročnom primjenom konzervacionih metoda u očuvanju i zaštiti harizmatične vrste pelikana, inače zaštitnog znaka Skadarskog jezera, ostvareni su značajni rezultati u očuvanju ove vrste, te se razvila stabilna ptičja populacija. Početkom maja ove godine u NP Skadarsko jezero ornitolozi su registrovali prisustvo 227 pelikana i 56 mladih jedinki. To je bio odličan rezultat ne samo za Crnu Goru, već i čitav region jer predstavlja rekordne rezultate broja pelikana koji su zabilježeni u prethodne tri decenije.

Brojnost pelikana ukazuje da su konzervacione mjere koje se implementiraju u cilju zaštite ove vrste i njihovih staništa usmjerene u dobrom pravcu i da je saradnja institucija i organizacija na njihovom očuvanju plodotvorna. Posebno ističemo da praćenje stanja pelikana takođe omogućava i praćenje stanja ostalih značajnih ptičjih vrsta kao što su mali i veliki kormoran, bijela i siva čaplja, kao i istovremeno planiranje i sprovođenje mjera njihovog očuvanja.

 

Prethodnih godina u cilju očuvanja pelikana realizovano je nekoliko projekata od kojih su najznačajniji, između ostalih, „Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera“, većinom finansiran od strane Kritičnog fonda za zaštitu ugroženih vrsta (CEPF), kao i „Očuvanje i održivo korišćenje biodiverziteta na Prespanskom, Ohridskom i Skadarskom jezeru“ u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ). Pored očuvanja i zaštite prirodnih vrijednosti, realizacija projekata doprinijela je pospješivanju institucionalne saradnje kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou između Crne Gore i Albanije koje upravljaju Skadarskim akvatorijumom.

 

Brojnost pelikana u NP Skadarsko jezero jedan je od najboljih pokazatelja ove saradnje, poručuju iz JPNPCG.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com