PRIMAĆE JE SVE BEBE: U Srbiji NOVA OBAVEZNA vakcina - Volim Podgoricu

PRIMAĆE JE SVE BEBE: U Srbiji NOVA OBAVEZNA vakcina

Sve bebe koje se u Srbiji rode od prvog januara naredne godine, primaće novu vakcinu, koja će biti besplatna za roditelje, a uvrštena je u novi kalendar obavezne imunizacije. Ta vakcina štitiće najmlađe od infekcija koje su prouzrokovane bakterijom streptokokus pneumonija, a koje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti djece do pet godina širom svijeta.

Ova vakcina u većini zemalja je obavezna već duže od deset godina i u njima je prepolovljen broj oboljelih.

Novim Pravilnikom o imunizaciji, Srbija po prvi put uvodi i takozvane preporučene vakcine za djecu i odrasle.

Koliko je dječjih života streptokoka pneumonia odnijela u Srbiji se ne zna, ali svjetska statistika je upozoravajuća.

“Pneumnokokna bolest predstavlja širok spektar infekcija koje su prouzrokovane bakterijom streptokokus pneumonije i predstavlja vodeći uzrok smrnosti djece do pet godina širom svijeta. Ova bakterija dovodi do značajnih oboljenja koji dovode do smrtnog ishoda, kao što su meningitisi, pneumonije, pa čak i sepse”, objašnjava Darija Kisić iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Snežana Rsovac iz Dečje klinike u Tiršovoj kaže da, što se tiče septičnih stanja meningitisa, na godišnjem nivou primaju oko dvadesetoro djece uzrasta, najčešće, do druge godine života.

“Ona imaju veoma tešku formu i u suštini kada se ispituje uzročnik, u polovini slučajava smo izolovali streptokok pneumonije”, kaže Rsovac.

Zbog takve statistike, ljekari u Srbiji su uvijek preporučivali ovu vakcinu, a roditelji čija su djeca često bolesna, nabavljali su je o svom trošku.

Dobijali su je i odrasli koji imaju hronične bolesti bubrega, srca, pluća, određena maligna oboljenja… Zbog toga se struka zalagala i pozdravlja odluku da ova vakcina uđe u obavezan kalendar redovne imunizacije.

RTS

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com