Home / PG INFO / Aktuelno / Sa srednjošklocima o selekciji i tretmanu komunalnog otpada

Sa srednjošklocima o selekciji i tretmanu komunalnog otpada

U nastavku promocije projekta „OTPAD – RESURS KOJI TREBAMO ISKORISTITI“ , Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj je u saradnji sa „Medix“ d.o.o.nakon osnovnih škola, nastavio  predavanja za učenike SSŠ „Sergej Stanić“ i učenike trećeg i četvrtog razreda ekonomske grupe predmeta kao i članove “Eko-kluba” srednje ekonomske škole “Mirko Vešović”.

Obzirom da se u okviru svoje djelatnosti,  SSŠ „Sergej Stanić“ bavi i pripremom hrane, pri kojoj nastaje  veća količina organskog otpada koji se može kompostirati, učenici su bili u prilici da osim predavanja  o načinu selekcije i tretmana komunalnog  otpada, reciklaži, reciklažnim dvorištima čuju korisne informacije  o kompostiranju.

“Eko klub” srednje ekonomske škole “Mirko Vešović“ bave se između ostalog organizovanjem prezentacija i edukativnih radionica iz oblasti ekologije. Rukovodioci Eko kluba profesorice Božana Vujadinović i Dragana Ivanović istakle su da je u planu izložba fotografija „Volimo ljepotu Crne Gore“ , 21. decembra  u holu  njihove škole.

Projekat su kao i više puta do sad prezentovali prof.dr. Darko Vuksanović, mr Dragan Radonjić i mr Tatjana Miranović. Ovaj projekat stavlja akcenat na dvije najvažnije karike u organizovanju održivog upravljanja komunalnim otpadom a to su primarna selekcija i podizanje javne svijesti.

Na kraju predavanja učenicima je predočeno koliko je selekcija otpada  važna za razvoj ekonomije države, očuvanje životne sredine i održivost energetskih izvora.

Na edukativnom času je zaključeno da smo malim koracima krenuli prema realizaciji postavljenih ciljeva u sprovođenju selekcije otpada u Glavnom gradu, sa akcentom na primarnu selekciju, pritom se nadajući da će rezultati biti veliki za nas i buduće generacije.

Kroz edukaciju mladih ostvarujemo zajednički cilj, a to je da očuvanje životne sredine postane prioritet u životima svih članova društvene zajednice.

Edukacija se nastavlja dana 12. decembra  u 13 h  u sali opštine  u okviru  Glavnog grada Tuzi, 14 .decembra sa početkom  u 12 h u osnovnoj školi “18 oktobar” na Bioču za građane seoskog područja, a 15. decembra u 12 h  je planiran obilazak deponije “Livade” za učenike škola sa teritorije Glavnog grada tj. Regionalnog reciklažnog centra i  Reciklažnog dvorišta u Ul. Husinskih rudara.

Check Also

Virpazar: Gorjela trska na jezeru, požar pod kontrolom

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *