Početna » PG INFO » Aktuelno » Sa srednjošklocima o selekciji i tretmanu komunalnog otpada

Sa srednjošklocima o selekciji i tretmanu komunalnog otpada

U nastavku promocije projekta „OTPAD – RESURS KOJI TREBAMO ISKORISTITI“ , Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj je u saradnji sa „Medix“ d.o.o.nakon osnovnih škola, nastavio  predavanja za učenike SSŠ „Sergej Stanić“ i učenike trećeg i četvrtog razreda ekonomske grupe predmeta kao i članove “Eko-kluba” srednje ekonomske škole “Mirko Vešović”.

Obzirom da se u okviru svoje djelatnosti,  SSŠ „Sergej Stanić“ bavi i pripremom hrane, pri kojoj nastaje  veća količina organskog otpada koji se može kompostirati, učenici su bili u prilici da osim predavanja  o načinu selekcije i tretmana komunalnog  otpada, reciklaži, reciklažnim dvorištima čuju korisne informacije  o kompostiranju.

“Eko klub” srednje ekonomske škole “Mirko Vešović“ bave se između ostalog organizovanjem prezentacija i edukativnih radionica iz oblasti ekologije. Rukovodioci Eko kluba profesorice Božana Vujadinović i Dragana Ivanović istakle su da je u planu izložba fotografija „Volimo ljepotu Crne Gore“ , 21. decembra  u holu  njihove škole.

Projekat su kao i više puta do sad prezentovali prof.dr. Darko Vuksanović, mr Dragan Radonjić i mr Tatjana Miranović. Ovaj projekat stavlja akcenat na dvije najvažnije karike u organizovanju održivog upravljanja komunalnim otpadom a to su primarna selekcija i podizanje javne svijesti.

Na kraju predavanja učenicima je predočeno koliko je selekcija otpada  važna za razvoj ekonomije države, očuvanje životne sredine i održivost energetskih izvora.

Na edukativnom času je zaključeno da smo malim koracima krenuli prema realizaciji postavljenih ciljeva u sprovođenju selekcije otpada u Glavnom gradu, sa akcentom na primarnu selekciju, pritom se nadajući da će rezultati biti veliki za nas i buduće generacije.

Kroz edukaciju mladih ostvarujemo zajednički cilj, a to je da očuvanje životne sredine postane prioritet u životima svih članova društvene zajednice.

Edukacija se nastavlja dana 12. decembra  u 13 h  u sali opštine  u okviru  Glavnog grada Tuzi, 14 .decembra sa početkom  u 12 h u osnovnoj školi “18 oktobar” na Bioču za građane seoskog područja, a 15. decembra u 12 h  je planiran obilazak deponije “Livade” za učenike škola sa teritorije Glavnog grada tj. Regionalnog reciklažnog centra i  Reciklažnog dvorišta u Ul. Husinskih rudara.

Check Also

ČOVIĆ SE OGLASIO: Za sve je kriva bahata beogradsko-podgorička udruga

Košarkaški klub Crvena zvezda nije smenila trenera, Dušan Alimpijević ostaje na klupi, iako su naši ...

Treći dan Literitorije  

  Treće veče festivala (petak, 27. april, od 20h) biće posvećeno književnom prevodilaštvu. Razgovor sa ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *