“Šaranović je bio putokaz drugima, nikada nije htio da odustane” - Volim Podgoricu

“Šaranović je bio putokaz drugima, nikada nije htio da odustane”

U podgoričkom Višem sudu danas je opet odgođen početak suđenja za ubistvo Đorđa Borete, 7. decembra prošle godine kada je u istom vatrenom obračunu stradao Dragan Zečević i ranjen Budvanin Ivo Stanišić.

Sudija specijalnog odjeljenja Biljana Uskoković, početak suđenja pomjerila je za sjutra jer je branilac optuženog Vasilija Rafailovića advokat Dragan Mitrić tražio izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića ističući da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost.

Mitrić tvrdi da je njegovom klijentu povrijeđeno pravo na odbranu a onda obrazložio i zbog čega.

“Meni kao njegovom braniocu nije dozvoljeno učestvovanje u postupku, čak mi tužilac nije dostavio ni naredbu o sprovođenju istrage niti sam znao broj predmeta. Tužilac je saslušavao pojedine svjedoke bez mene kao branioca iako sam dva puta dostavio zahtjev kojim sam tražio prisustvo njihovom saslušanju”, kazao je advokat Mitrić.

On je dalje naveo i da prilikom podnošenja optužnice, specijalni tužilac nije dostavio prepis audio –video zapisa optuženih i svjedoka već samo zapisnike koje je vodio tužilac. Odbrana je, dodaje, preslušavanjem audio-video zapisa ustvrdila da specijalni tužilac nije vjerodostojno unosio iskaze.

“To je slučaj i kod iskaza svjedoka Mitra Kuljače. Na pitanje specijalnog tužioca “Da nije Rafailović bio na motoru?“, ovaj svjedok je odgovorio “Ja Vam kažem iskreno da osoba koju sam vidio nije Rafailović Vasilije“. U zapisniku tužilac nije unio svoje pitanje, već samo odgovor i to sljedeće sadržine “Ja mislim da na motoru nije bio Rafailović Vasilije”, dodao je advokat Mitrić.

Prema optužnici, Rafailović je direktni izvršilac ubistva, a tog dana na motociklu vozio ga je optuženi Ratko Vušović. Obojica su u bjekstvu baš kao i optuženi Bjelopoljac Ivan D. Cicmil koji je, kako se navodi u optužnici, bio zadužen za nabavljanje i skrivanje oružja.

Zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja u Budvi, pred sudom će se naći jedino Miljan R. Bulatović (36) iz Niša i Vladimir Z. Šmanja (35) iz Banjaluke koji su uhapšeni dva dana nakon zločina.

“Rafailović se  sa automatskom puškom smjestio na mjesto suvozača i odvezli su se u naselje Bečići ispred lokala Trofej…  Rafailović je iz automatske puške  ispalio najmanje 14 projektila u pravcu oštećenih Borete, Zečevića i Stanišića, koji su se nalazili na terasi ovog lokala, i tako ubio Boretu i Zečevića, dok je Stanišiću nanio tešku tjelesnu povredu. Nakon toga su se motociklom vratili u garažu gdje su ostavili motocikl. Rafailović je automatsku pušku kojom je izvršeno krivično djelo odnio sa sobom”, navodi se u dokumentu tužilaštva.

U istom tekstu se za  Bulatovića i Šmanju tvrdi da su  pomogli napadačima prije i nakon zločina, skrivajući oružje, motocikl i predmete korištene prije i tokom zločina…

Još nema braće Pavlović

Prethodno ročište je odgođeno na zahtjev specijalnog tužioca Saše Čađenovića koji je najavio da će narednih dana biti, zbog ovog krivičnog djela, biti podignuta optužnica još protiv dvije osobe. Riječ je o braći Pavlović Iliji i Bošku. Oni se u pritvoru se nalaze od sredine septembra i to zbog sumnje da su Boretinim ubicama bili logistička pomoć.

“Nakon podizanja optužnice tražićemo spajanje ova dva postupka jer je riječ o istom djelu”, kazao je tada tužilac Čađenović.

To ročište održano je zadnjeg dana oktobra, a do danas, makar zvanično, Tužilaštvo se nije oglašavalo da li je protiv braće Pavlović podiglo optužnicu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com