Simović: Vrijedni domaćini i preduzetnici mogu očekivati još izdašniju podršku Vlade i ministarstva, međunarodnih partnera - Volim Podgoricu

Simović: Vrijedni domaćini i preduzetnici mogu očekivati još izdašniju podršku Vlade i ministarstva, međunarodnih partnera

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović ocijenio je da su u oblasti poljoprivrede u protekloj godini ostvareni vrijedni rezultati, kao i da su stvoreni uslovi koji ulivaju optimizam da se može ostvariti još više.

“Vrijedni domaćini i preduzetnici mogu očekivati još izdašniju podršku Vlade i ministarstva, naših međunarodnih partnera, uz podršku i sa lokalnog nivoa, i uz učešće stručne i naučne zajednice i civilnog sektora”, poručio je Simović govoreći danas na otvaranju Konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja se, u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, održava u Tehnopolisu u Nikšiću.

“Rezultatima i iskoracima koje zajedničkim naporima ostvarujemo, poljoprivreda i ruralni razvoj će biti sve važniji i biće predmet sve izdašnije brige i podrške i sa lokalnog i državnog nivoa, uz sve veću podršku pristupnih fondova EU. I sve to, kao put do podrške, koju će nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji naši proizvođači i naše ruralne sredine imati od evropskog budžeta. Da bi taj put ubrzali moramo zajedno raditi: Vlada, lokalne samouprave, poljoprivredni proizvođači i prerađivači, stručna i naučna zajednica i civilni sektor”, poručio je Simović.

I ova konferencija je, kako je dodao, dobra prilika da svi zajedno razmijene mišljenja, iskustva, daju predloge i sugestije u pravcu daljeg unapređenja konkurentnosti, daljeg jačanja i unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, daljeg unapređenja sistema bezbjednosti hrane, “prije svega kao unutrašnje potrebe našeg društva i svih građana, ali i pripreme sektora poljoprivrede za mogućnosti i izazove koji nas očekuju nakon članstva u Evropskoj uniji”.

Simović je istakao da se državna politika u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, postepeno, pažljivo i odgovorno prilagođavala evropskoj poljoprivrednoj politici.

“Zajednički sa našim kolegama iz direktorata Evropske komisije ispunjavamo definisanu agendu. Najnovija i najbolja potvrda toga je i činjenica da smo ispunili sve preduslove i uspješno završili proces akreditacije i potpisali Finansijski sporazum o realizaciji IPARD programa, kroz koji će našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti na raspolaganju 39 miliona € bespovratne podrške”, kazao je Simović koji je tom prilikom pozvao potencijalne korisnike IPARD-a da: pripremajte projekte – start je veoma blizu.

“Zadovoljni ostvarenim rezultatima tokom ove godine, odlučni smo da odgovorimo i budućim izazovima. Kao i tokom ove godine – partnerski sa svima vama”, kazao je Simović.

“Naš zajednički rezultat je i ovogodišnji Agrobudžet i njegova realizacija. Bio je finansijski izdašniji i sadržajniji zbog novih iskreiranih mjera i obuhvatniji – sa većim brojem korisnika. Naš zajednički rezultat su i realizovane mjere za stabilizaciju tržišta. I realizovane 23 mjere ruralnog razvoja. I nova ruralna infrastruktura – i putna i vodovodna. I povećana vrijednost prodaje i otkupa domaćih proizvoda. Zajednički smo u ovoj godini ugovorili i 237 IPARD like projekata ukupne vrijednosti investicija 16 miliona eura uz bespovratnu podršku od 7 miliona eura. Naš zajednički rezultat je i činjenica da smo u ovoj godini blagovremeno preventivno zaštitili gajene životinje. i u idućoj godini ćemo sprovesti vakcinaciju i krupne i sitne stoke protiv kvrgave kože i plavog jezika. Ne smijemo više dozvoliti rizike te vrste i ogromne štete koje su naši farmeri i država pretrpjeli. Naš zajednički rezultat – rezultat i proizvođača i institucija je osam objekata za proizvodnju hrane koji su dobili EU izvozne brojeve. Rezultat institucija vrijedan pažnje je da je spriječen uvoz 92 pošiljke sa preko 800 tona nebezbjedne hrane, koja je trebala da bude plasirana na naše tržište. Naš zajednički rezultat su i novoformirani agrobiznis centri u Šavniku i Petnjici i dogovoreni u Mojkovcu i Andrijevici”, rekao je Simović.

On je naveo više razloga za optimizam da će se izazovi iduće i narednih godina dočekati spremno.

“Povećali smo izdvajanja iz nacionalnog budžeta za poljoprivredu i ruralni razvoj u narednoj godini i ovih dana intenzivno radimo na pripremi novog Agrobudžeta. Poslali smo na brojne adrese zahtjeve za sugestijama i idejama za novi Agrobudžet. Ovom prilikom i vas pozivam da dostavite svoje predloge.

Ispunili smo uslove za početak IPARD-a vrijednosti 39 miliona eura bespovratne podrške.

Završili smo pregovore sa Svjetskom bankom i ugovorili novi projekat vrijednosti 30 miliona eura, koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti u sektoru proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, ruralnom razvoju, jačanju sektora ribarstva, kao i izgradnji i unapređenju kapaciteta za kontrolu hrane.

Formirali smo potrebnu strukturu za početak realizacije projekta koji se finansira iz Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj – IFAD, vrijednosti 5,8 miliona eura, koji će doprinijeti ruralnom razvoju u sedam opština.

Definisali smo inovirani koncept kredita iz Abu Dabi fonda koji će obezbijediti širi obuhvat korisnika za preostalih 24 miliona dolara.

Brojne lokalne samouprave sve više prepoznaju svoju ulogu i potrebu u podršci poljoprivredi i ruralnom razvoju. U lokalnim budžetima se opredjeljuju sredstva za ove projekte, a lokalne administracije postaju sve bolji administrativni servis, sa manjim barijerama u realizaciji projekata koji su garancija novih radnih mjesta, očuvanja ruralnih sredina i nove vrijednosti koja doprinosi i lokalnoj i državnoj ekonomiji.

“I zato i ovom prilikom saopštavam da zajedno možemo mnogo više. Zato ću svoju završnu poruku uputiti proizvođačima: Budite preduzetni i budite ambiciozni! Ostvarili smo vrijedne rezultate i stvorili uslove koji nam daju za pravo da budemo optimisti i da ostvarimo još više! Svi zajedno”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

U uvodnom dijelu konferencije koja će se u Tehnopolisu održavati 11. i 12. decembra, prisutne su pozdravili, u ime organizatora, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore Ratko Bataković, i u ime grada domaćina, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Nacionalna konferencija okupila je značajan broj relevantnih aktera u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, uključujući predstavnike lokalnih samouprava, poljoprivredne proizvođače, prerađivače, nevladine organizacije. Na konferenciji učestvuje oko 90 učesnika iz sedam zemalja regiona: Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Hrvatska i Albanija. U okviru konferencije biće održano više okruglih stolova i radionica na aktuelne teme iz oblasti održivog ruralnog razvoja.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com