Za Tačija prijem CG u NATO najbolja vijest ove godine - Volim Podgoricu

Za Tačija prijem CG u NATO najbolja vijest ove godine

Predsjednik Kosova Hašim Tači kaže da je prijem Crne Gore u NATO jedna od najboljih vijesti ove godine.

 “Kosovo se sada graniči s dvije države članice NATO-a Albanijom i Crnom Gorom”, kazao je Tači za francuski časopis Politique internationale.

Kako je kazao, Kosovo je zainteresovani da se pridruži NATO Alijansi.

 “Ostale su nam još neke etape do učlanjenja, počevši od transformacije naših bezbjednosnih snaga u multietničke vojne snage. Takođe treba da radimo da budemo dio Parnerstva za mir i da pripremimo Kosovo da postane čanica Evroatlanske alijanse”, istakao je on i dodao da je okončanje proširenja NATO-a na zapadnom Balkanu najbolja garancija onemogućavanje starih pretenzija.

U intervjuu za francuski časopis, Tači je istakao da očekuje da Srbija sporazumom konačno prizna realnost nezavisnosti Kosova.

“Naše dvije delegacije i Evropska unija takođe tačno znaju o čemu razgovaramo. Prvi sporazum koji je postignut u Briselu je imao za cilj povlačenje paralelnih srpskih institucija sa Kosova i angažovanje Beograda da se ne miješa u ustavni poredak na Kosovu. Drugi sporazum treba da se odnosi na priznanje pune realnosti nezavisnosti Kosova. Dužni smo to našoj djeci i ja lično nikada neću prestati da tražim konačni mirovni sporazum”, zaključio je on.

(N 1)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com